Gyártók Elveszik az emberek a gépek munkáját a Mercedesnél

Elveszik az emberek a gépek munkáját a Mercedesnél

autopro.hu | 2016.02.29 11:37

Elveszik az emberek a gépek munkáját a Mercedesnél

Van még olyan gyártási terület, ahol a humán erőforrás vissza tudja szorítani a robotok térnyerését.

Hirdetés

Főleg a luxusautóknál egyre nagyobb követelmény a gyártókkal szemben a minél nagyobb mértékű személyre szabhatóság. Ennek megfelelően a Mercedes S-osztály vásárlói olyan opcionális elemek közül válogathatnak, mint különböző szénszálas alkatrészek, hűtött-fűtött pohártartó, vagy épp a négyféle szelepsapka.

A német prémium gyártó épp a széles választék miatt tett a trendnek ellentmondó lépést: az S-osztály gyártósorán emberekre cseréli vissza a robotokat. A módosításra egész egyszerűen azért volt szükség, mivel a rendkívül sokféle kombinációt a gépek nem tudták olyan hatékonyan kezelni, mint a hús-vér dolgozók.

Míg a robotok nagyobb megbízhatósággal képesek ugyanazt a mozdulatsort újra és újra elvégezni, a variációk számának növekedéséhez (egyelőre) nem alkalmazkodnak jól. A kombinációk nagy száma miatt a gépek átprogramozása miatti leállás hetekig is tarthatott volna, a képzett személyzet visszaállítása mindössze egy hétvége alatt megtörtént.

Az egyszeri lépés természetesen nem fogja megváltoztatni a trendeket: az automatizálás nélkül a vállalat legnagyobb, sindelfingeni üzeme képtelen lenne évi 400 ezer autót előállítani.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink