Gyártók Eldőlt: töltőállomás-építésbe kezdenek az autógyártók

Eldőlt: töltőállomás-építésbe kezdenek az autógyártók

autopro.hu/B.B. | 2016.11.30 08:30

Eldőlt: töltőállomás-építésbe kezdenek az autógyártók

Hivatalosan is megerősítették, hogy a német gyártók belehúznak az elektromos mobilitás infrastruktúrájának kiépítésébe. A csapathoz a Ford is csatlakozik, a VW-konszernen belül pedig megkülönböztetett figyelem jut a Porschénak.

Hirdetés

Immár biztos, hogy az Európán átívelő elektromos autózás további alapjainak kiépítésében az autógyártóknak megkülönböztetett szerepe lesz, a BMW, a Daimler, a Ford, az Audi és a Porsche ugyanis hivatalosan is bejelentette, hogy 2017-ben 400 európai töltőállomás telepítésébe kezdenek. A gyártók közös vállalatot hoznak létre, ez végzi majd az öreg kontinens fő útvonalai mentén az e-kocsik „kútjainak” kialakítását. A 350 kW teljesítményű létesítmények segítségével az autósok húsz perc alatt háromszáz kilométerre elegendő áramot tudnak kocsijuk telepeibe tölteni.

A projekt vezetője a Porsche lett, melynek első embere, Oliver Blume két dolgot tartott kulcsfontosságúnak: egyrészt a töltés minél kisebb időigényét, másrészt az állomások minél optimálisabb elhelyezését. Érthető, hiszen ez a két tulajdonság eldöntheti, életképes lesz-e a beruházás.

Persze nem a gyártóké az egyetlen, e-kutak számának gyarapításáról szóló törekvés, a német állam 300 millió eurós programja is zajlik. Ennek megfelelően a trendet a vállalatok sem szeretnék kisajátítani maguknak, így a most létrehozott közös vállalat nyitott a további érdeklődő cégek iránt.

Ha mindez nem lenne elég, a nagyszabású terveknek itt még nincs vége: az Automobilwoche szerint a gyártók az USÁ-ban is hasonló lépésre készülnek, ott a jövőben 290 töltőpontot hoznának létre. A kontinens méretei miatt persze jóval nagyobb kihívás lehet egy hasonlóan működőképes, átfogó rendszer kialakítása, de az autógyártóknak (a dízelbotrány után a Volkswagennek különösen) nagy szüksége van egy ilyen értékesítésserkentő beruházásra.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink