Gyártók Elbocsátási szezon indult a tengerentúli autóiparban

Elbocsátási szezon indult a tengerentúli autóiparban

autopro.hu/B.B. | 2017.07.26 09:30

Elbocsátási szezon indult a tengerentúli autóiparban

Az újautó-eladások csökkenése gyorsan érezhetővé vált az USA-beli autógyárakban, hiszen az utóbbi hónapokban már szemmel látható tempóval szűnnek meg a munkahelyek az üzemekben.

Hirdetés

Rossz hír érkezett az Egyesült Államok gazdaságának számára, ugyanis úgy tűnik, az elmúlt néhány hónapban kifulladóban van a helyi autógyártás munkaerő-piaci lendülete. A szektor áprilisban 206 300 ember számára biztosított munkát, ez ötezerrel kevesebb, mint az azonos, 2016-os adat.

A változás alighanem összefügg a helyi járműeladások alakulásával, hiszen az amerikai autópiac évek óta tartó növekedés után az elmúlt hónapokban megtorpant – ezt mutatják például az autógyártók egyre nagyobb kedvezmények ellenére is duzzadó készletei.

Bár az amerikai autóipar nem érte el a 2008-as gazdasági világválság előtti munkaadói nagyságát (akkor közel 233 ezer amerikai dolgozott autógyárakban), 2010 és 2016 áprilisa között szépen növekedett. Hat évvel ezelőtt a foglalkoztatottak száma még csak 151 ezer volt, a járműgyártáshoz kapcsolódó pozíciók száma tavaly tavaszig viszont hatvanezerrel bővült.

A mostani kedvezőtlen irány tovább is kitarthat, hiszen a nagy amerikai gyártók, a GM és a Ford további leépítéseket jelentettek be az elmúlt hónapokban, írja az Automobilwoche. Ráadásul az előrejelzések alapján az autóeladások csökkenő trendjében továbbra sem várható változás, így valószínű, hogy az ország autóipara egyre kevésbé fogja tudni teljesíteni az elnöki, munkahelyteremtésre irányuló várakozásokat.

Kiemelt Partnereink