Gyártók Egymásnak feszül az Audi és a Porsche

Egymásnak feszül az Audi és a Porsche

autopro.hu/B.B. | 2016.11.30 06:30

Egymásnak feszül az Audi és a Porsche

Komoly veszélyforrás, vagy már megszokott jelenség a házon belüli verseny? Egy biztos, a tét nem kicsi: az azonos konszernhez tartozó gyártók között az e-fejlesztésekért és munkahelyekért indulhat a küzdelem.

Hirdetés

Nem szokatlan dolog egy-egy konszernen belül a verseny, a VW-nél például az Audi és a Porsche sokáig a motorsportban gyűrte egymást. Viszont azon, ami most a két gyártó között kezdődhet, jóval több múlhat, mint néhány trófea: a felek az elektromos hajtás miatt hajszolhatják egymást fejlesztési versenybe, mely akár a technológia térnyerésével megszűnő állások számára is jelentős hatással lehet.

A kibontakozó versengés létét a konszern persze tagadja (egyenesen egészségtelen hatalmi harcnak nevezi), ám a következő generációs járművek alkatrészeihez (villanymotorok, akkumulátor és akkumulátor-cella) kapcsolódó szakértelem felhalmozása különösen fontos a dízelbotrány után. A nemrég bejelentett harmincezres leépítést követően nem nehéz elképzelni, hogy az egyes márkák mindent megtesznek majd, hogy házon belül javítsák pozíciójukat, és ezzel bizonyos szinten védjék magukat egy hasonló, jövőbeli döntés során.

A konszernen belüli presztízsharcot ezen felül a márkák jövedelmezősége is befolyásolhatja, hiszen ez alapján a Porsche és az Audi például joggal kérhetné, hogy a fájdalmas átalakítások legközelebb is a konyhára arányaiban legkevesebbet hozó Volkswagent érintse. Változásokra, főleg munkaerő-piaci fronton márpedig igenis számítani lehet: a német autógyártók és a szakszervezetek már egyenesen 250 ezer autóipari állás megszűnéséről, illetve átalakulásáról beszélnek az e-hajtás térnyerése miatt.

A márkák kapcsolatának vetélkedésbe fordulását egyébként részben a konszern és a márkák élén történt személycserék is befolyásolhatták, írja az Automotive News Europe: a dízelbotrány előtti „békeidőszakban” egy-egy jó kapcsolatokkal rendelkező vezető elsimíthatta a hasonló feszültségeket. Mindenesetre a helyzet megítélése még a vállalatokon belül sem egységes: van, aki semmi szokatlant nem lát benne, mások szerint viszont senkik nem jár jól vele.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink