Gyártók Egy ázsiai autógyártó bukhatja a legnagyobbat a brexiten?

Egy ázsiai autógyártó bukhatja a legnagyobbat a brexiten?

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2016.06.29 15:48

Egy ázsiai autógyártó bukhatja a legnagyobbat a brexiten?

A britek Európai Unióból való kilépését követő árfolyamváltozásokat lehet, hogy még a költségcsökkentések sem tudják ellensúlyozni a Suzukinál.

Hirdetés

A gyártó hivatalos közleményben jelezte, hogy a devizapiaci hatások jelentős hatással lesznek eredményére, írja a portfolio.hu. A japán gyártó termékeinek csaknem felét Indiában adja el, a szigetországban működő gyárak mellett az esztergomi üzem is fontos. Ebből fakad, hogy az indiai rúpián túl több más ország devizájának japán jenhez viszonyított mozgása is nagy hatással lehet a cég pénzügyeire.

A brit szavazás hatására a jen hat százalékot erősödött a dollárhoz képest, ezzel pedig (egyelőre csak rövidtávon) csökkent a főleg exportra termelő gyártó jenben számolt profitja. A gyártó egyébként már a brexit fejleményeinek hatása nélkül is negatív árfolyamhatásokkal számolt az idei évre.

Ugyanakkor nem csak a Suzuki, hanem szinte az összes multinacionális cég esetében elmondható, hogy a brexit behatásainak pontosabb meghatározása csak az árfolyamok hektikus mozgásának csökkenése, majd megszűnése után válik lehetővé.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink