Gyártók Csak kártyavár lenne a Faraday Future?

Csak kártyavár lenne a Faraday Future?

autopro.hu/B.B. | 2017.02.03 09:12

Csak kártyavár lenne a Faraday Future?

Nem elég, hogy egy komoly felmondási hullámon van túl a cég, a korábban beharangozott üzem jóval kisebb lesz, mint ahogy azt korábban a feltörekvő gyártó hirdette.

Hirdetés

Elég ellentétes előjelű hírek érkeztek az utóbbi másfél hónapban a Tesla ellenfelének kikiáltott Faraday Future-ről: decemberben még komoly pénzügyi gondok, néhány hónap után távozó vezetők miatt került a hírekbe a kínai hátszelű cég, azonban a 2017-es CES-hez nagy reményeket fűzött a menedzsment. A rendezvényen bemutatott prototípus olyan sokatmondó volt, hogy 36 óra alatt 64 ezer előrendelés érkezett a gépre.

Annak ellenére, hogy a jármű végleges vételáráról és piaci megjelenési időpontjáról sok konkrétumot nem közölt a leendő gyártó, az FF január első hetében megkezdte a darabonként ötezer dolláros foglalók begyűjtését. A Teslánál már látott módszer kisebb likviditási löketet adhatott a vállalatnak, azonban az, hogy képes lesz-e teljesíteni ígéreteit, továbbra is kérdéses.

Erre utal az autoblog.com minapi beszámolója is, miszerint a nevadai sivatagban építendő, eredetileg egymilliárd dollárba kerülő új üzem csak negyedakkora lesz, mint ami az előzetes tervekben szerepel. Ha lehet hinni a mostani nyilatkozatoknak, az építési munkák augusztusban érnének véget, és az első kocsi még 2018 vége előtt elhagyná a gyárat.

Mindenesetre az eddigi hírek nem oszlatták el a kérdőjeleket, így egy esetleges újabb pénzügyi krízis sem kizárt a Faraday Future-nél. Ha az egykor ígéretes startup végül szép csendben kimúlna, az jól mutatná, hogy hiába alakul(t) át az autóipar az elektromobilitással, az új piaci belépők előtti korlátok továbbra sem lazultak fel teljesen.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink