Gyártók Christian Wolff: újabb modellek gyártására készülünk Kecskeméten

Christian Wolff: újabb modellek gyártására készülünk Kecskeméten

Gégény István | 2016.05.20 09:38

Christian Wolff: újabb modellek gyártására készülünk Kecskeméten

A Mercedes-Benz hazai gyárának vezetőjével 185 milliárdos fejlesztési programjuk kapcsán beszélgettünk az autógyártó jövőbeni terveiről.

Hirdetés

– Milyen tervekkel érkezett Magyarországra, és milyen tapasztalatokat gyűjtött eddigi kecskeméti munkája során?
– Néhány hónapja élek csupán Magyarországon. Ez nem tűnik sok időnek, mégis az a benyomásom, mintha sokkal korábban érkeztem volna, annyira otthonosan érzem magam. Ez nyilván magyar kollégáim vendégszeretetének is köszönhető. Egy fantasztikus gyár fogadott, motivált munkatársakkal és olyan termékek gyártásával, amelyek a Mercedes-Benztől elvárt minőségben készülnek. Az a célkitűzésem, hogy fenntartsam az előbb említett adottságokat. Noha csupán négy éve zajlik gyártás Kecskeméten, máris folyamatban van a CLA és CLA Shooting Brake típusok modellfrissítésének integrálása a termelésbe, ezzel párhuzamosan készülünk most bejelentett fejlesztési programunk által a kompakt autók új generációjának gyártására. Fő feladatunk a vállalat felkészítése az új modellek termelésére, ennek megfelelően képezzük munkatársainkat, hogy két év múlva zökkenőmentesen indulhasson a további típusok gyártása. A technológiai jellegű törekvések mellett feladatomnak tartom annak a szellemiségnek a fenntartását, amelyet autógyárunk munkatársai képviselnek. Nehéz ennek a lényegét szavakba önteni: a kecskeméti szellemiség arra épül, hogy az itteni munkatársak szívesen kipróbálnak új dolgokat, nem riadnak vissza a kihívásoktól. Sok gyárban jártam világszerte, de sehol máshol nem tapasztaltam ezt a különleges motiváltságot, büszkeséget. A várossal kiépített együttműködést ugyancsak szeretném még szorosabbá fűzni a jövőben. Fontos szerepünk van ebben a régióban, hiszen komoly társadalmi felelősséget vállalunk, legyen szó akár infrastrukturális fejlesztésekről, képzési együttműködésekről, vagy a munkatársaink által kezdeményezett szociális projektekről.

No translation for type 1 id 594 lang hu_HU
Galériánk az új beruházás alapkövének letételéről

– Egy hatalmas volumenű gyárfejlesztési program apropóján beszélgetünk, amely jelentős bizalmat feltételez a Daimler részéről hazánk gazdasága, munkaerőpiaca iránt. Milyen kihívások várnak Önökre utóbbi területet illetően?
– Az említett bizalmat az is erősíti, hogy ez a fejlesztési döntés nem szokványos módon született a konszernünknél. Általában meg kell pályázniuk a vállalatoknak egy ekkora beruházást, a kecskeméti gyár viszont naponta bizonyít, a munkatársak elkötelezettsége, minőségi munkája is hozzájárult tehát a beruházási összeg megítéléséhez. Ezért fordítunk nagy energiát kollégáink továbbképzésére, az új modellek gyártásához szükséges felkészítésre. Kiemelt figyelemmel vagyunk arra, hogy megtartsuk ezeket a dolgozókat, sőt, új munkatársakat is találjunk a következő években. Az elmúlt években nem jelentett problémát, hogy megfelelő embereket találjunk az egyes pozíciókra, most viszont érezzük, hogy a megfelelően szakképzett munkaerő piaca szűkül Magyarországon. Elsődleges feladatnak azt tekintjük, hogy a meglévő munkatársaink elkötelezettségét megerősítsük, ezzel együtt igyekszünk vonzó feltételeket támasztani a leendő újabb kollégák számára. Külön programot dolgoztunk ki a dolgozói kötődés biztosítására, amely nem csupán a bérekre tér ki, hanem komplett juttatási csomagot nyújtunk munkatársainknak. Ennek részét képezi saját óvodánk üzemeltetése, az ingyenesen biztosított sportolási lehetőségek, vagy akár az üzemi étkezdében elérhető kedvezményes menü. A munkaerő mobilitásának erősítését illetően egybeesnek a magyar kormány és vállalatunk törekvései. Éppen májusban adtunk át 40 lakást munkatársaink részére, amelyeket jelentős kedvezménnyel bérelhetnek, és ezáltal megkönnyítjük letelepedésüket Kecskeméten.

No translation for type 1 id 595 lang hu_HU
Körülnéztük a kecskeméti autógyárban

– Kompakt autók készülnek jelenleg Kecskeméten, a mostani fejlesztés is ebbe a szegmensbe tartozó modellek gyártására irányul. Mi lehet a titka a kompakt személyautók iránti érdeklődésnek?
– A sikernek két összetevőjét tudnám megfogalmazni. Ha megnézzük egy kompakt autó külső megjelenését, vagy beülünk egy ilyen autóba, átéljük az általuk kínált vezetési élményt, hamar megérhetjük a vásárlók döntését. A megjelenés és a vezetési élmény párosával olyan új vevőket találtunk meg, akikkel korábban nem voltunk kapcsolatban. Ráadásul folyamatosan bővült a termékpalettánk, már 3 modellt (B-osztály, CLA és CLA Shooting Brake) gyártunk, és ebből két utóbbit kizárólag Kecskeméten az egész világ számára. Ezek lehetnek az indokok a termék oldaláról. A másik összetevő, hogy új piacok nyíltak meg ezen modellek előtt, elég csak az Amerikai Egyesült Államokat említeni, ahol óriási keresletet tapasztalunk a CLA modell iránt. Kína ugyancsak kezdi felfedezni a kompakt gépjárművek előnyei. Vannak tehát jó termékeink, a piac pedig visszaigazolja, hogy ezekre az autókra szükség van.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink