Gyártók Búcsú a tőzsdétől: visszavonulót fújhat a Lada?

Búcsú a tőzsdétől: visszavonulót fújhat a Lada?

autopro.hu/B.B. | 2017.03.31 09:21

Búcsú a tőzsdétől: visszavonulót fújhat a Lada?

Az AvtoVAZ háza tájáról származó értesülések hátterében ezúttal is a nem épp erős piaci szereplés miatti takarékoskodás áll.

Hirdetés

Hiába a trendfordulóra vonatkozó iparági várakozások, továbbra sem javul az orosz autópiac helyzete, ennek megfelelően sajtóhírek szerint távozhat a moszkvai tőzsdéről a Lada márkát is magában foglaló AvtoVAZ. A Reuters két forrásból is megerősített információja szerint a Renault érdekeltségében álló autógyártó egy másodlagos részvénykibocsátást követően léphet ki a tőzsdén jegyzett vállalatok sorából.

A lépés, amely kisebb anyagi megtakarítást jelentene, érthető lépés lenne az értékesítéseket tekintve 2012 óta felére zsugorodott orosz piacon. A tőzsdei kivezetés ötlete a névtelenséget kérő informátorok szerint egyébként már tavaly felmerült, igaz, a Renault hivatalos közlése alapján a kérdés nem szerepel a rövidtávú tervek között.

Akárhogy is, az AvtoVAZ piaci helyzete nem túl biztató: a legkelendőbb márkájának számító Lada vesztesége tavaly 44,8 milliárd rubelt (230 milliárd forintot) tett ki, ami még így is javulásnak számít a 2015-ös, negatív rekordnak számító 73,9 milliárd rubeles mínuszhoz képest.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink