Gyártók Bírósághoz fordultak a Mercedes-dolgozók

Bírósághoz fordultak a Mercedes-dolgozók

autopro.hu | 2015.07.14 09:15

Bírósághoz fordultak a Mercedes-dolgozók

Meghiúsultak a brémai Mercedes-gyárban történt munkabeszüntetések miatti békéltető tárgyalások július 10-én, így a munkaügyi bíróság tárgyalja majd az ügyet. 2014 decemberében 1200 dolgozó tette le a munkát az éjszakai műszakban.

Hirdetés

Akkor így tiltakoztak az ellen, hogy a logisztikai részlegről 140 munkahelyet kiszerveznek – írta a német Automobil Produktion. Korábban már volt három munkabeszüntetés. A fémipari dolgozókat tömörítő, és egyben a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall nem támogatta az akciót. Az üzem vezetése több mint 760 dolgozót figyelmeztetett. A figyelmeztetés ellen 33-an pert is indítottak.

Németországban munkaügyi vitákat kollektív tárgyalásokkal szoktak megoldani és sztrájkolni csak szakszervezeten keresztül lehet. Helmut Platow, az egyik felperes ügyvédje elmondta: – Nem csak azt akarjuk elérni, hogy visszavonják a figyelmeztetéseket, hanem azt, hogy változzon a sztrájkhoz való jog. Hozzátette: ha szükséges akár Strasbourgig, az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elviszik az ügyet. – A sztrájkjog alapvető emberi jog – hangsúlyozta Platow.

A munkabeszüntetésekkel a dolgozók csak jelezni akartak – mondta Benedikt Hopmann, aki szintén a felperesek ügyvédje. A Daimler AG azzal indokolta a figyelmeztetéseket, hogy a dolgozók megsértették a munkaszerződésükben foglalt kötelezettségeiket. – A munkabeszüntetések nem a törvényes sztrájkjog alkalmazásával történtek – mondta a gyár egyik szóvivője.

A békéltető tárgyalások kezdetekor harminc Mercedes-dolgozó és támogatóik kiabálva tüntettek a munkaügyi bíróság épülete előtt a bérmunka és a kiszervezések ellen. A munkavállalókat képviselő üzemi tanács részéről Gerwin Goldstein elmondta, hogy a 140 munkahely kiszervezése csak az első lépés volt, szerinte ez egy nagyszabású átszervezés kezdete. A brémai Mercedes-üzemben 13 ezer alkalmazott dolgozik.

Egy Mercedes-Benz kombi gyártása a bérmai üzemben. A gyár vezetősége szerint indokolatlan volt a munkabeszüntetés, ezért több mint 760 munkatársat írásban figyelmeztettek

Attól tart, hogy más részlegek következnek majd. Az így foglalkoztatott dolgozók csak fele annyit fizetést kapnak, mint a Mercedes alkalmazottai. Ezért is tiltakoznak sztrájkkal a kiszervezések ellen. – Botrány, hogy az IG Metall nem támogatta a kezdeményezésünket – állapította meg az üzemi tanács.

Az egyeztető tárgyalás kudarca után a Munkaügyi Bíróság a tervek szerint 2016. február 16-ára tűzi ki a tárgyalást. Az ítéletet várhatóan ugyanezen a napon hozzák meg.

Kiemelt Partnereink