Gyártók BMW: a szoftvermérnököké a jövő

BMW: a szoftvermérnököké a jövő

autopro.hu | 2016.03.11 12:55

BMW: a szoftvermérnököké a jövő

A bajor gyártó szerint fennállásának következő száz évében minden eddiginél nagyobb változásokra kell felkészülni, a vezető nélküli autó ugyanis radikálisan megváltoztatja a jövőt.

Hirdetés

Az idén működésének centenáriumát ünneplő BMW aktívan készül arra az időszakra, amikor a járművekben már minden személy utas lesz, és a sofőr teendőit átveszi a technika. A kutatási és fejlesztési bizottság egy tagja szerint a jövőben jelentősen megnő majd az autógyártók által foglalkoztatott programozók aránya, a K+F területen akár minden második alkalmazott az önvezető autók „agyának” fejlesztésével foglalkozhat majd.

Klaus Froehlich szerint olyan vállalatok is a hagyományos gyártók riválisaivá válhatnak, mint az Uber, vagy az internetes autóértékesítéssel foglalkozó Truecar. A szakember szerint, ha nem követi a trendeket, a jövőben a legnagyobb autógyártók sem lehetnek többek holmi karosszéria-beszállítóknál, számol be az autonews.com

A trendek miatt az oktatási rendszer is átalakításra szorulhat

Ma a BMW 30 ezer K+F alkalmazottjának csupán 20 százalékát teszik ki a szoftvermérnökök, Froehlich szerint így még van mit behozniuk a gépi programozás és a mesterséges intelligencia terén, amit azonban nehezíthet, hogy a német iskolák egyelőre nem képesek elegendő informatikai szakember kiképzésére. Amennyiben a személyi feltételek nem tudnak lépést tartani a változásokkal, kialakulhat annak a kockázata, hogy az autó szoftveres vezérlésére egyre inkább áthelyeződő hangsúly miatt a Szilícium-völgyben nagyobb szakértelem és tapasztalat halmozódik majd fel, mint Németországban.

A jövőben a gyártók nem a lóerőkkel fognak egymásra licitálni, hanem a járművek nagyobb önállóságát fogják majd hangsúlyozni. A vállalaton belüli, saját fejlesztéseket ennek érdekében érdemes lehet beszállítókkal való együttműködéssel kiegészíteni. Sőt, az élesedő versenyben akár még az is előfordulhat, hogy az egymást ugrató három német prémiumgyártó végül összefog versenyképességének megtartásáért.

Kiemelt Partnereink