Gyártók BMW 320d Touring teszt: a legtöbb, mi adható

BMW 320d Touring teszt: a legtöbb, mi adható

Biró Csongor | 2016.02.02 08:58

BMW 320d Touring teszt: a legtöbb, mi adható

Újabb generációkat boldogít a hármas kombi friss változata. A ma még a tehetős üzletemberek céges autója három-négy év múlva kisgyermekes apák örök szerelme lesz. Kipróbáltuk az ésszerű kétliteres dízelmotorral.

Hirdetés

Hogy néz ki?

Kényelmes, kellemes, pár évesen megfizethető középkategóriás luxus. Hibátlan kocsi, rosszat nem mondhatok róla, Isten látja lelkemet. Szép a Luxury felszereltséggel a negyvenéves korára fodrásznál járt hármas. Az F31 kódjelű kombi a LED-es lámpák ellenére belesimul a hétköznapokba, utána csak az igazán kék-fehér vérű járókelők és autósok fordulnak meg (orra és fara frissült enyhén, gazdagodott a felszereltség és új motorok érkeztek a kínálatába – ennyi a ráncfelvarrás dióhájban). Ez nem feltétlenül baj, sőt, jó, ha nem ordít az autónkról, hogy több mint 16 millió forintot kóstál. Belső tere már-már visszafogottan prémium, a bőr hibátlan, a műanyagok, a fabetétek és még a krómozás is kellemesek a szemnek és a kéznek. Alapáras ülései is jól tartanak, elektromos mozgatásúak, fűthetőek, ahogy a kormány is melegséggel kényeztet. A távolsági fényszórónk automatikus, van tempomatunk, táblafelismerőnk, Bluetooth, navigációnk, tolatókameránk, a többi vezetési segédért további milliókat kell kicsengetnünk. Fűtése gyorsan kellemessé teszi a hideg reggeleket.

A láblendítéssel is nyitható csomagtartó 495 liter alaphelyzetben, ledöntve 1500 liter. Hasznos, hogy az ötödik ablak külön is nyitható. Esős, latyakos időben koszosak leszünk nyitásakor, de még mindig jobb, mint összetörni a hátsó ajtót (ha a falhoz közel parkolunk).

Hogy megy?

Új dízelmotorja egyturbós és 190 lóerős (legnagyobb teljesítményét percenként 4000-es fordulaton ismerhetjük meg), nyomatékcsúcsa 400 Nm (percenkénti 1750-2500-as fordulattartományban adja le). A kormány mögül fülekkel is kapcsolható nyolcfokozatú automatikus váltóját a ZF szállította, parádésan dolgozik együtt az izmos motorral, nagyon alacsony fordulaton is élénken reagál a gázra, nincs olyan fordulattartomány, ahol ne éreznénk fickósnak még akkor is, ha a menetdinamikai kapcsolót eco pro állásban tartjuk. A mai BMW-knél ez kötelező: a vezetési élmény megmarad, miközben a fogyasztás alacsonyabb. A váltó ilyenkor 1900-as percenkénti fordulatnál kapcsol feljebb, komfort módban ez az érték 2100, sportban 2300 fordulat. Takarékos módban vitorlázni is képes az autó, azaz a váltó szétkapcsol és az autó szabadon fut. Száz kilométer/órás sebességről hatvanra közel két kilométeren át lassul az autó, leginkább itt gyűjti össze a gázolajcseppeket, amelyeket sport plusz módban egy kemény fröccsel és egy kirántott farral egy szempillantás alatt elégetünk. A steptronic sport váltóval 7,4 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre, a kombi végsebessége 226 kilométer/óra.

Fogyasztását nem érheti panasz, bár a rossz időjárás a kezdeti hatliteres 100 kilométerenkénti átlagot 6,3 literre rontotta le.

Milyen vezetni?

Ha tél, akkor hó. Ha BMW, akkor hátsókerekes. Ha tél, akkor BMW. Ez nem egy szillogizmus, de igaz. Még. A tesztelt hármas kombi hátsókerék-meghajtású, de az utódja már elsőkerekes lesz, így mindenki addig mókázzon, amíg lehet, vagy amíg van hó. Túlzásba nem érdemes vinni a farolást, az elektronikai segédek beleszólnak a játszadozásba, ha azokat kikapcsoljuk, már nem babra megy a játék, nagy lehet a kár. Futóművét dinamikusra hangolták, nem túl kemény, nem veri le a vesénket, kanyarokba befeszül, és bár a feneke szépen sodródik az ív külseje felé, enyhe alulkormányzottság jellemzi. Az üresen 1605 kilós kocsi kormányzása precíz, ebben a sok alkatrész mellett szintén hazánkban készült kormánymű felel. Az úthibákat érezzük, de ezek nem bántóak. Halk a kocsi, a menetzaj néma, csak kívülről hallani alap dízelmorgást.

Mennyibe kerül?

Hármas kombit legolcsóbban 9,275 millió forintért kaphatunk, igaz a 318i-ben a benzinmotor háromhengeres és 136 lóerős. A legolcsóbb dízelért 9,665 (116 lovas 316d) milliót kell kifizetni. A tesztelt BMW 320d Touring alapára 10,84 millió forint. Az extralistán szereplő tételekért ennek több mint a felét kifizethetjük és még akkor sem kapunk fullos autót. Ha mindent gondosan beválogatunk, a 20 millió forintos árat is megcélozhatjuk. Cégautóként ennyit nem adnak egy hármasért, de az alapár a kocsi tudásához, a vezetési élményhez és presztízséhez képest nem eltúlzott.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink