Gyártók Autógyárak álltak le a zsarolóvírus miatt

Autógyárak álltak le a zsarolóvírus miatt

autopro.hu/B.B. | 2017.05.14 07:01

Autógyárak álltak le a zsarolóvírus miatt

A péntek este indult globális kibertámadás az autóipart is elérte, a Renault máris komoly, elővigyázatossági lépéseket tett.

Hirdetés

Már jóval százezer felett jár a számítástechnika történetének eddigi egyik legnagyobb vírustámadásában érintett számítógépek száma, a problémát már száznál is több országban érzékelték. A folyamatosan frissülő jelentések szerint a megfertőzött gépeken tárolt adatokhoz való hozzáférést ellehetetlenítő, pénzt követelő vírus többek között kórházakban, vasúttársaságoknál és vállalatok sorainál okozott eddig gondot.

Az autóiparban eddig a Renault reagált érdemben az informatikai felfordulásra, a cég szóvivőjének közlése szerint elővigyázatossági okokból több európai telephelyükön is felfüggesztették a termelést. A leállás összesen 3500 dolgozó munkarendjére van kihatással, az egyik érintett üzem a Renault Trafficot készítő sandouville-i gyár. A Renault közleményéből arra lehet következtetni, hogy tényleges fertőzés egyelőre nem történt.

Nem volt ekkora szerencséje a társvállalat Nissannak, melynek sajtóhírek szerint északkelet-angliai, sunderlandi üzemébe beférkőzött a vírus. A hétezer főt foglalkoztató telephely vezetői nem erősítették meg a média információit, egyelőre annyit közöltek, sok más szervezethez hasonlóan a Nissan brit üzemei is küzdenek a támadással, írja az autonews.com.

A durva vírus terjedésére a Windows szombaton rendkívüli szoftverfrissítéssel reagált, ugyanaznap délután pedig egy brit szakértő jelentős felfedezést tett a probléma terjeszkedése ellen.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink