Gyártók A sofőr szemét követi az új fejlesztésű fényszóró

A sofőr szemét követi az új fejlesztésű fényszóró

Panker Gergő | 2015.04.02 06:52

A sofőr szemét követi az új fejlesztésű fényszóró

Az Opel mérnökei jelenleg egy olyan fényszóró fejlesztésén dolgoznak, amelyet a sofőr szemmozdulatai irányítanak.

Hirdetés

A legtöbb már korábban próbára tett, általában több kamerát is igénybe vevő szemkövető rendszerrel ellentétben az Opel mérnökei által fejlesztett technológiának csupán egyetlen kamerára van szüksége.

A kamera a sofőr fejére fókuszálva nyomon követi a szem, illetve az orr lényegesebb mozdulatait, hogy a mozgást felismerve beazonosítsa, hogy merre néz a vezető. A rendszer bonyolult algoritmusokon keresztül alakítja át a sofőr szemmozgását a fényszóró mozgását irányító rendszer által is értelmezhető jelekké.

A tesztek során a fejlesztőcsapat egy szemkövető algoritmus segítségével optimalizálta a kamera teljesítményét, a periférikus infravörös szenzorok és fotodiodák pedig lehetővé teszik, hogy a sofőr szemmozgását másodpercenként 50 képkockányi sebességgel rögzítsék szürkületi és éjjeli fényviszonyok közt egyaránt.

A rendszer bonyolult algoritmusokon keresztül alakítja át a sofőr szemmozgását a fényszóró mozgását irányító rendszer által is értelmezhető jelekké

A rendszer a rögzített adatokat parancsokká alakítja, amelyeket a fényszóró elektronikusan vezérelt aktuátorai vízszintes és függőleges mozgásként értelmeznek.

A fejlesztőcsapat elmondta, hogy kifejlesztettek továbbá egy kifinomult késési algoritmust, amely lehetővé teszi, hogy a rendszer figyelmen kívül hagyja a sofőr természetes gyors szemmozgását. Mindez megakadályozza, hogy a fényszórók össze-vissza ugráljanak a rendszer szempontjából nem fontos jelekre.

A szemkövető rendszerre párhuzamosan az Opel Düsseldorfban található nemzetközi technikai fejlesztési központjában (International Technical Development Center) jelenleg a LED-es mátrix fényszórórendszer végső tesztjei zajlanak. A technológia lényege, hogy a forgalomtól függően folyamatosan szabályozza a fényszóró fényerejét. A gyártó szerint a rendszer bevezetése már 18 hónapon belül megtörténhet.

Via theengineer.co.uk

Hirdetés

Kiemelt Partnereink