Gyártók A buszok piacát is megfertőzi hatótávhajsza

A buszok piacát is megfertőzi hatótávhajsza

autopro.hu/B.B. | 2016.09.05 12:10

A buszok piacát is megfertőzi hatótávhajsza

Az elektromos közösségi közlekedési eszközöket is fejlesztő Daimler 300 kilométeres hatótávot ígér, ezzel pedig újabb területen indulhat az autóipari licit.

Hirdetés

Már 2025-ben megjelenhetnek az első elektromos autóbuszok egyes menetrend szerinti forgalomban – legalábbis ebben reménykedik a Daimler elektromos buszokat fejlesztő divíziójának vezetője. Hartmut Schick kijelentése persze nem alaptalan, hiszen az Automobilwoche szerint a németek e-buszának hatótávolsága már 2025-ben elérheti a háromszáz kilométert.

Az egy feltöltéssel megtehető távolság jelentős növelése mellett a szolgáltatók számára a következő években olcsóbbá és nagyobb teljesítményűvé váló akkumulátorok tehetik még vonzóbbá az elektromos buszokat a helyi közlekedésben.

A stuttgartiak gyártósoráról egyébként már 2018-ban legördülhet az első olyan villanybusz, melynek fenntartási költségei már azonosak lesznek egy dízelüzemű gépekével. Természetesen a tömegközlekedési eszközök fejlesztése itt nem áll meg, bár Schick szerint az önvezető buszok „még a jövő zenéjét” képezik – vagyis a buszsofőröknek egyelőre még nem kell attól tartaniuk, hogy a robotok kiszorítják őket a vezetőülésből.

Kiemelt Partnereink