Gyártók A brit beruházások tisztázását sürgeti az Aston Martin-vezér

A brit beruházások tisztázását sürgeti az Aston Martin-vezér

autopro.hu/B.B. | 2017.06.12 06:30

A brit beruházások tisztázását sürgeti az Aston Martin-vezér

Úgy látszik, 2017 a választások éve – a napokban tartott, előrehozott brit parlamenti választások eredménye is kihathat az autóiparra, így érthető a patinás gyártó türelmetlensége.

Hirdetés

Az utóbbi időszakban nem maradt politikából érkező izgalmak nélkül a világ, így az autóipar sem. Az elmúlt egy év egyik legnagyobb eseménye brexit megszavazása volt, azonban korántsem ez az egyetlen, a britektől érkező hír: június második csütörtökén ugyanis előrehozott választásokat tartottak a szigetországban.

Theresa May kormányfő vezetésével a konzervatívok abban a reményben kezdeményezték az előrehozott voksolást, hogy az érzelmek brexit utáni lecsillapodásával tovább növelhetik előnyüket a parlamentben. Csakhogy a puska visszafelé sült el, a konzervatívok éppenséggel veszítettek többségükből, így kisebbségi vagy koalíciós kormányalakításra kényszerültek. A nem kis meglepetés hatására persze azonnal megindultak a találgatások, hogyan hathat mindez a brexitre – erről egyelőre nem sokat tudni, egyes elemzők szerint az Európai Uniótól való elválás a korábban tervezetthez képest puhább lehet. A tárgyalássorozat a napokban kezdődik.

A bizonytalanság ezúttal sem kedvező a vállalati szektorra nézve, amit jól mutat, hogy az Aston Martin máris felszólítást címzett a brit politikusoknak, és stabil üzleti környezet kialakítását szorgalmazta. Ahogy a cég közleményében fogalmazott: „nem tudjuk eléggé hangsúlyozni a gyors és határozott kormányzati döntések fontosságát.” Az Aston Martin szerint ez alapfeltétele lenne befektetéseknek, közvetve pedig a gazdasági növekedésnek és a brit vállalatok globális versenyelőnyének is.

A vállalat első embere, Andy Palmer szerint ismét tisztázni kell a (kontinentális) Európával ápolt kapcsolatokat is, az üzleti partnereknek pedig biztosítékokat kell szolgáltatni a szigetország dinamizmusáról és sikeres üzleti életéről.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink