Gyártók A Porsche több bónuszt fizet dolgozóinak, az Audi kevesebbet

A Porsche több bónuszt fizet dolgozóinak, az Audi kevesebbet

autopro.hu | 2016.03.31 11:36

A Porsche több bónuszt fizet dolgozóinak, az Audi kevesebbet

2,8 millió forint körüli összeget kap átlagosan az autógyártó Stuttgartban és Lipcsében alkalmazott közel 20 ezer munkatársa, fejenként. Az összeg magasabb a tavalyi prémiumnál, ezzel pedig gyakorlatilag megszegik a konszern takarékossági célkitűzését.

Hirdetés

A dízelbotrányba keveredett Volkswagen konszern átfogó, a csoport valamennyi tagjára vonatkozó költségcsökkentési kampányt hirdetett meg házon belül, amire nyilván nagy szükség is van. A várható negatív hatások nyilván így sem kerülhetőek el, legfeljebb enyhíthető a mértékük.

Noha a Porsche is ennek a családnak a tagja, bejelentésük alapján úgy tűnik, nem kívánnak minden tekintetben részt vállalni a teherhordozásban. 8911 eurós (mintegy 2,8 millió forintos) prémium kifizetéséről döntöttek ugyanis, ami a bevezetőben említett két németországi üzem dolgozóira vonatkozik. Ezzel csak annyi a gond, hogy 2015-ben 8600 eurót kaptak ugyanezen munkatársak, vagyis a kiadáscsökkentés ebben az esetben nem érvényesül.

– Munkatársaink megdolgoztak a nagyobb kifizetésért, hiszen segítettek kivételes eredményt elérni a vállalatnak egy olyan időszakban, ami a legkevésbé sem nevezhető nyugodtnak – indokolta a döntést Oliver Blume, a Porsche vezérigazgatója.

A sikert szállító Macan termelési mérföldkövét ünneplik a lipcsei gyár munkatársai

A számok is igazolják az iménti szavakat, hiszen majdnem 2015-ben ötödével növelte eladásait a márka, a 221 ezer 121 példányos rekordhoz persze a Macan modell első teljes éves értékesítése is jelentősen hozzájárulhatott. Az üzemi eredmény ennek köszönhetően negyedével nőtt, elérve a 3,4 milliárd eurót.

Az Audi viszont – rekordév ide, sikerek oda – követi a konszern határozott ajánlását, és a 2014-es év eredményei alapján tavaly kifizetett 6540 eurós bónusz helyett idén kisebb összeget, átlagosan 5420 eurót (közel 1,7 millió forintot) kapnak fejenként a négykarikás munkatársak, legalábbis Németországban. A döntés ugyanis Ingolstadt és Neckarsulm gyárainak alkalmazottaira vonatkozik.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink