Gyártók A Nissan már Nagy-Britannia részleges elhagyását tervezi?

A Nissan már Nagy-Britannia részleges elhagyását tervezi?

autopro.hu/B.B. | 2016.10.24 10:58

A Nissan már Nagy-Britannia részleges elhagyását tervezi?

Az autógyártó novemberben dönt arról, hogy a brexit miatt áthelyezze-e a Qashqai gyártását a szigetországból.

Hirdetés

Felülvizsgálja a Nissan, hogy a Qashqai következő generációja is a nagy-britanniai sunderlandi üzemben készüljön-e, írja az Automotive News. A tervek szerint a modell 2018-ban (esetleg 2019-ben) induló gyártásának helyszínéről a következő hónapban születik döntés.

Az autógyártó első embere múlt héten találkozott a szigetország miniszterelnökével. Carlos Ghosn és Theresa May megbeszélésén az évente 475 ezer kocsit termelő (ennek 80 százaléka export) gyár is szóba került. Carlos Ghosn elmondása szerint megnyugtató válaszokat kapott a brit kormány óvatosságával és a sunderlandi gyár versenyképességnek megőrzésével kapcsolatban.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a gyártó nem gondolkodhatna alternatív megoldásokban: médiaértesülések szerint a népszerű Qashqai gyártása akár Spanyolországban, a Renault Kadjar modellével párhuzamosan is folytatódhatna.

Előrejelzések szerint a közösségből kiváló országban a helyi üzemmel rendelkező autógyártóknak akár tíz százalékos többletköltséggel is számolniuk kell, ha az ún. hard brexit valósul meg. A Nissan közelgő döntése azért lehet fontos, mivel az elsők között válhat láthatóvá a globális termelőcégek brit népszavazás eredményére adott reakciója.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink