Gyártók A Mercedes-Benz új magyar gyára integrálódni fog a meglévőbe

A Mercedes-Benz új magyar gyára integrálódni fog a meglévőbe

Gégény István | 2016.08.11 10:26

A Mercedes-Benz új magyar gyára integrálódni fog a meglévőbe

Számos kérdés felmerül a német gyártó közelmúltbeli beruházási bejelentése kapcsán, főként annak ismeretében, hogy pár hónappal korábban már letettek ugyanott egy másik alapkövet. Utánajártunk az összefüggéseknek, alább közöljük a vállalat válaszait.

Hirdetés

– Tavasszal jelentős bővítés alapkövét rakták le Kecskeméten, a nyár közepén pedig új gyár építéséről adhattunk hírt. A bejelentések időbeli közelsége miatt érdemes különválasztani a két projektet: melyek a fő paraméterei egyik, illetve másik beruházásnak?
– A Daimler AG 2018-ig 580 millió eurót fordít technológiafejlesztésre, valamint a termelőkapacitás bővítésére a hazai telephelyen. A beruházás eredményeképpen új generációs kompakt autókat is gyárt majd a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Az új karosszériaüzem felépítése mellett hatékony és innovatív berendezések telepítése is megvalósul. A vállalat csak az új, csúcstechnológiával felszerelt karosszériaüzem felépítésére 80 milliárd forintot fordít. A 99 ezer négyzetméter alapterületű új csarnok kialakításakor fontos szempont volt, hogy a lehető legtöbb természetes fény jusson be, ezzel is még barátságosabbá és kedvezőbbé téve a munkakörülményeket. A teljes beruházás keretében a már meglévő üzemekben is fejlesztések történnek; mint például a présüzemben, illetve különböző módosítások mellett új robotokat is elhelyeznek a felületkezelési folyamatok kiszolgálására. Az új generációs kompakt járművek összeszerelése során az alkatrészeket már kizárólag az automatizált, önjáró robotok szállítják a logisztikai és árufelvételi zónából - az itt előkészített árukosarakban - az összeszerelő szalaghoz. Az árukosaras rendszer nem csak lerövidíti a munkatársak által megtett távolságokat, de a gyors és egyszerű ellenőrzési metódusnak köszönhetően - csak egy pillantást kell vetni az árukosárba, hogy minden alkatrész beépítésre került-e - és ezáltal hatékonyan szolgálja a minőségbiztosítási rendszert is. A kecskeméti gyárban alkalmazott innovációk a Mercedes-Benz globális termelési hálózatában is példaértékűnek számítanak. A 2016 július végén bejelentett második, első-és hátsókerék meghajtású személygépkocsik, valamint alternatív meghajtású modellek gyártására is alkalmas gyár építése pedig további 1 milliárd euró értékű beruházást jelent. Az előkészületek már 2016 végén megkezdődnek. Az építési fázis megkezdése előtt széleskörű előkészületeket végzünk. Ezek közé tartozik többek között az építési terület előkészítése, ami több hónapig is eltarthat, és 2016 végén kezdődik. Az építési munkálatokat kezdetét 2018-ra, a termelés elindítását pedig az évtized végére tervezzük. A kecskeméti második gyár karosszéria-, felületkezelő - és összeszerelő üzemből, és egy ipari parkból áll majd. A gyár az Ipar 4.0 technológia követelményeinek megfelelően kerül kialakításra és a gyártás digitalizációjának példájaként fog szolgálni. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. 2500 új munkahelyet teremt az új telephelyen, és továbbiakat a beszállítói oldalon, valamint a németországi gyárakban.

– Az elmúlt hónapokban többször beszámoltunk róla, hogy új gyárának keres lokációt a Daimler. Felmerült előbb Oroszország, majd lengyel, szlovák helyszín is, a magyar lehetőséget sem zárhattuk ki. Ez lenne az a bizonyos újabb régiós gyár?
– 2016 áprilisáig a Mercedes-Benz 580 millió eurós beruházást hajtott végre a meglévő, kompakt autókat előállító gyárában technológiafejlesztés, valamint a termelőkapacitás bővítése céljából. A Daimler AG 2016. május elején jelentette be 500 millió euró értékű beruházását Lengyelországban, amely több száz új munkahelyet is jelent. A Mercedes-Benz Cars első lengyelországi gyártási telephelye Jaworban, Breslau városától 70 km-re, nyugatra található. A telephelyen a jövőben négyhengeres benzin-és dízelmotorokat fogunk gyártani Mercedes-Benz személygépkocsikhoz. A 2016. július végén bejelentett, második kecskeméti Mercedes-Benz gyár felépítése 1 milliárd euró értékű beruházást jelent a következő években. Az új gyár a rugalmas termelési rendszernek köszönhetően első- és hátsókerék meghajtású személygépkocsik gyártására is alkalmas lesz. Emellett további több milliárd eurós beruházásokat hajtunk végre német telephelyeinken, a foglalkoztatás szintjének biztosítás mellett. A globális termelési hálózat gerincét a német kompetencia központok (vezető gyárak) jelentik.

– Mikorra tervezik a termelés megkezdését az új gyárban?
– Az előkészületek már 2016 év végén megkezdődnek, a gyár építése a tervek szerint 2018-ban kezdődik meg, a termelés beindulása pedig az évtized végére várható.

– 2500 új munkahelyet teremt az újabb beruházás - milyen stratégia mentén kíván ilyen létszámú munkaerőt felvenni az új gyár, a hazai munkaerőpiac kihívásainak ismeretében?
– A munkavállalók egy része a már meglévő gyárból fog kikerülni, akik helyére pedig új munkavállalókat toborzunk. Ezzel biztosítjuk, hogy jelenlegi munkavállalóink tudása és tapasztalata az optimálisan legyen felhasználva. Vállalatunk juttatási rendszere számos elemből áll: például ingyenes sportolási lehetőségeket, kedvezményes étkezést, továbbképzéseket, nyelvtanulási lehetőséget biztosítunk dolgozóinknak, valamint kiemelt szerepet kap az egészségvédelem is. Gyárunk sokat tesz azért, hogy a munkavállalók számára vonzó munkaadó és családbarát munkahely legyen. A gyár saját bölcsődéjét és óvodáját 2015 augusztusában nyitottuk meg, idén májustól pedig a kedvezményes lakhatási lehetőséggel tovább bővítettük a munkavállalói számára igénybe vehető dolgozói juttatások körét.

– Milyen kapcsolat lesz a két kecskeméti autógyár között? Azonos, vagy külön menedzsment irányítja-e majd őket, mekkora átfedés várható a beszállítók körében?
– Az új kecskeméti gyár szervezetileg a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-be lesz integrálva. Az új gyár igazgatója is Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetésének elnöke lesz.

– A magyar járműipari beszállítók is bizonnyal érdeklődve fogadták az új gyár építésének bejelentését. Ha valaki közvetlen beszállítója kíván lenni az új gyárnak, hogyan tehet ennek érdekében lépéseket?
– A nem-gyártási alapanyagokkal és szolgáltatásokkal foglakozó beszállítók a Daimler beszállítói portálján keresztül tudnak jelentkezni.

Kiemelt Partnereink