Gyártók A BMW az elektromos jövőbe fektet

A BMW az elektromos jövőbe fektet

autopro.hu/V.V. | 2017.06.14 15:22

A BMW az elektromos jövőbe fektet

A BMW is lépést tart az aktualitásokkal, sőt a járműértékesítés növelése helyett az elektromos autók fejlesztését tűzte ki célul.

Hirdetés

"A prémium üzletben vagyunk. Tervet és érzelmeket kínálunk, nem csak az A-tól B-ig terjedő út megtételét"- mondta Harald Kruger a BMW AG igazgatótanácsának elnöke.

A BMW arra összpontosít, hogy vezető lehessen az elektromos autók gyártásában. Olyannyira erre koncentrál a német gyártó, hogy a cél érdekében hajlandó háttérbe szorítani a járműértékesítés növelését is.. A vállalat vezetőinek tervei szerint 2025-ig az általuk gyártott járművek közül négyből legalább egy elektromos lesz. Ez azt jelenti, hogy a járművek hibrid, EV, PHEV vagy hidrogén üzemanyag meghajtásúak lesznek. A tavalyi év során 62 ezer villamosított járművet értékesítettek, beleértve a plug-in hibrideket is, ebből 25 500 darab teljes elektromos villanyárammal működik. A BMW rövid távú célja, hogy idén majdnem megnégyszerezze ezt a számot, és 100 ezer villamosított járművet értékesítsen.

Sajtójelentések szerint hosszabb távon, 2020-ig évi 3 milliós globális értékesítést szeretnének elérni, ami a 2016-os éves növekedéshez képest átlagosan 6 százalékos növekedést jelentene.

Az akkumulátorral működő autók nem az egyetlen megoldást jelentik a zéró vagy alacsony károsanyag kibocsátású járművek tekintetében. Bár az üzemanyagcellás járművek iránti kereslet nem fejlődik különösen gyorsan, - leginkább azért, mert még több infrastruktúrát igényelnek de ezek a járművek is kulcsfontosságúak lesznek.

A BMW egyébként május 2-án jelentette be, hogy 2021-ben megkezdi a németországi Dingolfing-i gyárában működő iNext elektromos autójának gyártását, amely már képes lesz a 4. szintű önálló vezetésre, de lehetőséget kínál az emberi vezető beavatkozására is. Ebben az évben tesztelnek 40 kocsit a 3. szinttel. Kruger szerint a BMW nem fog olyan autókat gyártani, amik teljesen önállóak, az emberi vezérlést kizáróak.

Mindezek mellett az elektromos járművek iránti elköteleződés remek példája, hogy a BMW i Ventures, a vállalat kockázati tőke-befektetője stratégiai invesztíciót jelentett be a Proterrába. "A BMW i Ventures olyan cégekbe fektet be, amelyek átalakítják a közlekedést. Ilyen a Proterra is, amely egy igazán innovatív elektromos busszal kívánja tranzitiparát előmozdítani" - mondta Zach Barasz, a BMW i Ventures partnere.

A Proterra, melynek célja, hogy a tranzitipar egészében kiküszöböljék a fosszilis üzemanyagoktól való függőséget, 60 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az észak-amerikai villamos energia piacon. Forrásait két gyártóüzemben fogja felhasználni, és megerősíti K + F tevékenységét a főhadiszállásán.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink