Gyártók 48 voltos rendszert kap a nagytestű Audi

48 voltos rendszert kap a nagytestű Audi

autopro.hu | 2016.03.08 14:54

48 voltos rendszert kap a nagytestű Audi

A négykarikások sajtótájékoztatón mutatták be a Q-sorozat csúcsmodelljének számító SQ7-et, vagyis a világ egyik legerősebb, dízeles SUV modelljét.

Hirdetés

Az Audi az iparágban az első között 48 voltos fedélzeti hálózattal szerelte fel az SQ7-et. A gyártónak persze az innováció nélkül sem kellene szégyenkeznie, hiszen a jövevény a világ egyik legerősebb dízeles SUV modellje. A négyliteres, nyolchengeres motor 435 lóerős, a 900 Nm pedig már majdnem az alapjárati fordulatszámnál rendelkezésre áll.

A 48 voltos rendszer lehetővé teszi, hogy a másodlagos energiafogyasztó rendszerek is egyenletesebben működhessenek: ilyen például a közel két tonnás jármű függőleges tengely menti ingadozását megakadályozó rendszer. Az elektronikus dőléscsökkentés működéséhez nem szükséges olaj, így nem igényel karbantartást sem, ezen felül pedig környezetbarát a megoldás.

Az autóban dolgozó motor is teljesen új fejlesztés, a négyliteres V8-as a 4,2 literes elődjét váltja. Az Automobilwoche értesülései szerint az új hajtóegységnél az elektromos kompresszos alkalmazásával gyakorlatilag sikerült megszüntetni a turbólyukat, így SUV álló helyzetből 4,8 másodperc alatt éri el a százas tempót.

Az igény szerint hét üléssel szerelt SQ7 értékesítése a nyáron kezdődik, alapára közel 28 millió forint lesz. A dízelbotrány elcsendesedése után az Audi a tengerentúlon is piacra dobná a típust. A gyártó nem árulta el, hány darabot szeretnének eladni a modellből, csak annyit tudni, hogy a nagy teljesítményű SUV-ok hetvenezres piacából egy nagyobb szeletet kívánnak megkaparintani.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink