Gyártók 340 ezres fizetésükért aggódnak a Dacia munkásai

340 ezres fizetésükért aggódnak a Dacia munkásai

MTI | 2016.03.07 15:15

340 ezres fizetésükért aggódnak a Dacia munkásai

Pitesti-Nagyszeben autópálya mielőbbi megépítését követelték a román kormánytól az ország legfontosabb exportőrének számító, és a legnagyobb üzleti forgalmat lebonyolító Dacia autógyár alkalmazottai a vállalat mioveni-i (Pitesti melletti) telephelyén rendezett tüntetésen.

Hirdetés

Február első hetében az anyavállalat megtoldotta a fizetéseket: az öt százalékos béremelés eredményeként az átlagbér 4935 lejre, azaz mintegy 340 515 forintra nőtt. A pitesti-i Dacia-üzemek alkalmazottai attól tartanak, hogy az autópálya-összeköttetés késlekedése miatt a Renault-csoport elköltözteti üzemét Romániából. A cégcsoporton belül komoly konkurenciát jelent a Dacia számára a Renault marokkói vállalata: a Dacia márka több modelljét is bizonyos piacokra Tangerben szerelik össze. A legnagyobb afrikai autógyárnak számító, évi csaknem negyedmillió gépkocsi gyártására alkalmas tangeri Renault-Dacia üzem fejlesztésébe már 1,1 milliárd eurót fektetett be a cégcsoport. A Dacia tavaly 339 ezer gépkocsit gyártott romániai üzemében.

Az A1-es jelzésű, bizonyos dél-erdélyi szakaszokon már elkészült autópályát tavaly kötötték össze a magyarországi gyorsforgalmi úthálózattal, de egyelőre a határtól csak a bánsági Lugosig (Lugoj) lehet eljutni rajta. A román kormány tervei szerint másfél éven belül befejeződik az építkezés erdélyi része, és Nagyszebentől a nyugati határig lehet majd autópályán közlekedni.

A Kárpátokat az Olt völgyén átszelő, Pitesti-Nagyszeben 115 kilométernyi autópálya-szakasz még mindig tervezési fázisban van, és a legoptimistább jóslatok szerint is leghamarabb 2020-ra teremtheti meg a gyorsforgalmi összeköttetést Románia déli része és Európa között.

A demonstráció több ezer résztvevője a hazai autógyártást védő, a használtautó-kereskedést visszaszorító intézkedéseket is követelt a politikai döntéshozóktól, azt hangoztatva, hogy Románia az Európai Unió "szemétdombjává" vált. A tüntetők az autópark megújítását szolgáló roncsautó-program folytatását követelték.

Az utóbbi évtizedben a román állam 380 millió euróval támogatta mintegy félmillió elöregedett autó forgalomból való kivonását és környezetkímélő gépkocsira cserélését. A használt autók piaca továbbra is több mint kétszerese az új autókénak Romániában. Az országban tavaly 120 ezer új és negyedmillió használt gépkocsit adtak el.

Kiemelt Partnereink