Gyártók 140 ezer autóval kevesebbet gyártott a Hyundai-Kia a sztrájk miatt

140 ezer autóval kevesebbet gyártott a Hyundai-Kia a sztrájk miatt

autopro.hu/B.B. | 2017.01.05 06:30

140 ezer autóval kevesebbet gyártott a Hyundai-Kia a sztrájk miatt

A 2016-ban csak döcögve teljesülő célkitűzések után a dél-koreai autógyártó már az új év első hetében megemelte a 2017-re vonatkozó eladási várakozásait.

Hirdetés

8,25 millió autó – ennyi személykocsit szeretne értékesíteni a Hyundai és testvérmárkája, a Kia 2017-ben. Ha sikerülne tartani az ütemtervet, az 2016-hoz képest 4,7 százalékos növekedést jelentene. Összehasonlításképp: a dél-koreai autógyártó az előző évben az értékesített darabszámok mindössze másfél százalékos bővülését könyvelhette el.

Bár tavaly a gyártó képes lett volna még több autó legyártására, a 12 éve nem látott sztrájk miatt 140 ezer darabos lemaradásba került. A dolgozókkal azóta sikerült megegyezni, de semmi sem garantálja, hogy az autógyártó vezetőségének 2017-ben nem kell hasonló problémával szembesülnie.

A kihívásokra a cég első embere is figyelmeztetett, elmondása szerint a növekvő kereskedelmi protekcionizmus és globális verseny együtt nagyobb bizonytalanságot okoz az autóiparban – és az új technológiákról (mint az alternatív hajtások vagy az önvezetés) még nem is beszéltünk.

A Hyundai-Kia mindenesetre továbbra is az ötödik legnagyobb autógyártó a világon, az optimizmusra pedig okot ad az idén a piacon bemutatni tervezett tíz új modell, valamint az ötödik kínai gyártóüzem hamarosan esedékes megnyitása.

Kiemelt Partnereink