Elemzések Óriási perspektívája van a magyar repülőgépgyártásnak - Ez történt a 40. héten

Óriási perspektívája van a magyar repülőgépgyártásnak - Ez történt a 40. héten

Wurmbrandt András | 2016.10.10 10:30

Óriási perspektívája van a magyar repülőgépgyártásnak - Ez történt a 40. héten

Kecskemét, Miskolc, Győr: az elmúlt héten mindhárom, a magyar autóiparban jelentősen érintett város háza tájáról érkeztek jó hírek. Címszavakban úgy is mondhatnánk: repülőgépgyártás, ipari park és karosszériagyár.

Hirdetés

Gyártók

Nagy számokkal indult a hét a Volkswagen ugyanis bejelentette, hogy kártérítést fizet azoknak az amerikai autókereskedőknek, amelyeknek a forgalma visszaesett, miután kiderült, hogy a német járműgyártó olyan szoftvereket telepített autóiba, amelyek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. Ja és a számok: a Volkswagen 652 amerikai autókereskedőnek összesen 1,21 milliárd dollár kártérítést fizet a következő 18 hónapban.

A konszernnél maradva, de földrészt váltva: tovább bővül az Audi Hungaria RS modellpalettája: a párizsi autószalonon ünnepelte világpremierjét az Audi RS 3 Limousine, mely a Győrben készülő Audi A3 Limousine legsportosabb változata.

A nagy számok bűvöletében a Tesla is, 24 ezer 500 autó – ennyi fogyott belőle az idei harmadik negyedévben. Az eladott kocsik szűk kétharmada Model S volt, az elektromos SUV Model X-ből 8700 példányt adott el a gyártó. Ez az összesített mennyiség rekordnak számít az autógyártó történelmében, ami különösen jókor jött Elon Musk cégének.

Az elektromos autó után elektromos repülőgép, de már itthonról. Óriási perspektívája van a magyar repülőgépgyártásnak- ezt a kecskeméti Magnus Aircraft vezérigazgatója mondta portálunknak. Az interjúban az általuk gyártott, hajtását tekintve a Siemens által fejlesztett elektromos repülőgép bemutatója kapcsán beszélgettünk a hazai járműiparban újnak számító területben rejlő üzleti potenciálról.

Kecskemét után az ország másik autóipari pólusa, Győr: a héten a terveknek megfelelően befejeződtek az Audi Hungaria új karosszériagyárának alapozási munkálatai. Ennek során mintegy 1800, átlagosan 8 méter mély cölöpöt helyeztek a földbe, melyek a 80 000 négyzetméter területű épület stabilitásáról gondoskodnak. Ezt követően azonnal megkezdődtek a szerkezetépítési munkálatok.

Beszállítók

Gazdát cserél a Takata egyik leányvállalata, a tranzakció értéke 48 milliárd forintnyi dollár. A hibás légzsákok miatt történelmi méretű visszahívást okozó japán vállalattól az egykori kosárlabdázó, Vinnie Johnson érdekeltségébe tartozó Piston Group veszi meg az Irvin Automotive vállalatot.

A jövő teljesen automatizált teherautói már köztünk járnak, és magyar mérnökökhöz is köthetőek. Az ő csapatuk hozzájárulásával készültek ugyanis a Knorr-Bremse úttörő megoldásai, amelyeket a cégcsoport a 2016-os hannoveri IAA kiállításon mutatott be óriási sikerrel. Peter Laier, a Knorr-Bremse AG vezetésének haszongépjármű-rendszerek részlegéért felelős tagja szerint sok olyan év után, amelyek alatt a piacokon a biztonság és az üzemanyag-gazdaságosság szempontjai domináltak, most új területek mozgatják az ágazatban az innovációt.

S ha már innováció, akkor a Kuka Robotics Hungária Ipari Kft. értékesítési vezetője szerint az automatizálás lehet a megoldás a munkaerőhiányra.

Szállítók

Jubileum a Suzukinál, a Rail Cargo Hungaria Zrt. (RHC) 25 éve vasúti szállítópartnere a Magyar Suzuki Zrt-nek, a társaság az első Suzuki vonat indításának negyedszázados évfordulóján indította útnak Komáromból a négyezredik autószállító vonatot, mely 200 gépkocsit juttatott el belgiumi Zeebrugge kikötőjébe.

Tovább fejlődik a miskolci ipari park, a város több lehetséges betelepülővel tárgyal. A megyeszékhely alpolgármestere a helyi járműipari életpályamodellről is beszélt portálunknak.

Mintegy 3,5 milliárd értékű összeolvadással erősíti nyugat-magyaroszági pozícióját a Trans-Sped cégcsoport. A tatabányai székhellyel működő Trans-Sped Trint Kft. szeptember 30-án beolvadt a Trans-Sped Kft-be. A folyamat közel egy éve vette kezdetét és fontos lépése a vállalatcsoport nyugat-magyarországi nyitásának.

Oktatás

Átadták az Óbudai Egyetem Alba Regia műszaki kar felújított székesfehérvári épületeit: a fejlesztést az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatási struktúraátalakítási alapjának egymilliárd forintos támogatásából végezték el.

Techtogether

Talmácsi Gábor és Kőváry Barna is színesíti jelenlétével és élménybeszámolóival a Techtogether Automotive Hungary műszaki egyetemi hallgatói versenyt.

Kiemelt Partnereink