Elemzések Tömegesen jönnek majd a brit autóipari cégek Magyarországra? – ez volt a 29. hét

Tömegesen jönnek majd a brit autóipari cégek Magyarországra? – ez volt a 29. hét

Pardavi Mariann | 2016.07.25 08:32

Tömegesen jönnek majd a brit autóipari cégek Magyarországra? – ez volt a 29. hét

A kormány tervei szerint a brexit egyik lehetséges folyományaként több brit vállalat gondolhatja majd úgy, érdemes lenne hazánkba települni. Nemcsak erről szólt azonban az elmúlt hét, nézzük, mi történt a magyar járműiparban!

Hirdetés

Gyártók

Gőzerővel termel a Magyar Suzuki: annyi megrendelés érkezett a Vitarára, hogy hosszított műszakokkal képesek csak kielégíteni az igényeket.

A vállalat egyébként Vitarát ajándékozott az Esztergomi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságnak is. Az autót a tűzoltók kiemelt káreseményekhez történő kivonuláshoz, tűzoltás-vezetői járműként fogják használni.

Az építési munkálatok már megkezdődtek a győri OEM-nél, a szerszámgyár épületét 15 ezer négyzetméterrel bővítik. A jövőben több mint 50 ezer négyzetméteren készülnek itt többek között karosszériaelemek, mint például oldalelemek, sárvédők, motorháztetők, ajtók és tetők az Audi és Volkswagen konszern exkluzív- és sportmodelljeihez. A beruházással az Audi Hungaria mintegy harminc új munkahelyet teremt.

Beszállítók

A Borsodi Műhely Fémmegmunkáló Kft. lett márciusban a legsikeresebb kis- és középvállalkozás. Ennek részleteiről kérdeztük Horváthné Borsodi Mónika ügyvezetőt, aki gépbeszerzésekről, fejlesztésekről, tengeren túli megrendelésekről is beszámolhatott. Új hőkezelőket is vásárolnak többek között.

A téglási lemezmegmunkáló is fejlesztett, a Hajdu Autotechnika Zrt.-nél száz újabb munkahelyet hoznak létre, korszerűsítik a gyártási technológiát, ami jelentősen növeli a versenyképességüket.

A héten elemeire bontottuk a Mosonmagyaróváron és Győrben készülő Credo modelleket, persze csak képzeletben: bemutattuk a Kravtex-Kühne csoport által gyártott járművek beszállítóinak képviselőit. Mint kiderült, a magyar buszok beszállítói készen állnak a tömegtermelésre.

Szolgáltatók

Hatalmas kérdőjelek vannak a brit járműipar körül, a magyar kormány azonban optimista, és arra számít, előnyös helyzeteket hoz Magyarországnak a brit kilépés.

Az Ipar 4.0 jól csengő fogalom, olyannyira, hogy a kormány elindította az új termelési filozófia elterjedését elősegítendő az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platformot. Ennek kapcsán Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkárral arról beszélgettünk, hogyan tudnak anyagi hasznot kovácsolni a programból a kkv-k, és mit tesz azért a kormány, hogy a fejlődés egyik kulcsát jelentő magyar munkaerő ne vándoroljon külföldre.

A Rail Cargo Hungaria Zrt. közgyűlése ismét Kovács Imrét választotta a cég igazgatósága elnökének, megbízatása 2019 júliusáig szól, egyben a tulajdonos Rail Cargo Austria AG három évvel meghosszabbította a vasúti vezető vezérigazgatói kinevezését, aki így mindkét tisztségben a harmadik ciklusát kezdi meg - közölte a Rail Cargo Hungaria Zrt.

Oktatás

Gépjárműipari tesztmérnökképzés indítását is tervezik Zalaegerszegen. Alkalmazkodva a még májusban bejelentett, mintegy negyvenmilliárd forintos beruházással a városban épülő járműipari tesztpálya szakemberigényéhez.

Techtogether

Látszólag nem sokat változott a Miskolci Egyetem versenyautóépítő brigádjának a járműve, a karosszéria alatt azonban annál jelentősebb változások zajlottak. Megnéztük, min dolgozott az elmúlt időszakban a csapat.

Trend

Mennyi idő alatt hozza vissza az árát egy robot? Milyen munkatársak képesek robotokat kezelni? Többek között ezeket a témákat jártuk körbe a Fanuc Hungary Kft. szakembereivel. Több lehetőség van a robotokban, mint azt valaha hittük!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink