Elemzések Százezer mérnököt szipkázna el Németország?

Százezer mérnököt szipkázna el Németország?

autopro.hu/B.B. | 2016.09.07 06:30

Százezer mérnököt szipkázna el Németország?

Egy friss tanulmány szerint a következő tíz évben a német gazdaságnak százezer villamosmérnökre lesz szüksége: igazán felerősödhet az európai agyelszívás?

Hirdetés

Meglepő adattal állt elő tanulmányában a kölni Instituts für Wirtschaft (IW): a szervezet egy elektromos, elektrotechnikai és informatikai egyesület számára készített felmérése szerint 2016 és 2026 között a Németországban végző villamosmérnökök nem fogják tudni pótolni a nyugdíjba vonuló szakembereket, így az üresen maradó munkahelyek feltöltésének egyik legkézenfekvőbb módja a külföldi mérnökök Németországba csábítása lehet.

Az IW úgy számol, hogy az említett időszakban évente tíz és félezerrel növekedhet a betöltendő villamosmérnöki pozíciók száma, vagyis 2026-ra több mint százezer szakemberre lehet szükség. Ha kissé kétkedve fogadjuk is az előrejelzés nagyságrendjét, az mindenesetre reális jelenség, hogy a német ipar a jövőben nem fogja tudni feltölteni más országokból érkező munkavállalók nélkül a szabaddá váló mérnöki állásokat.

A villamosmérnökök iránti keresletnövekedés mozgatórugója természetesen nem csak az autóiparban keresendő, az okosodó hétköznapi tárgyak számának növekedésétől az Ipar 4.0-ig számos trend mutat a növekvő munkaerő-szükséglet irányába.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink