Elemzések Sokkal kockázatosabb lehet a Fed kamatemelése, mint hinnénk

Sokkal kockázatosabb lehet a Fed kamatemelése, mint hinnénk

MTI | 2015.07.29 08:28

Sokkal kockázatosabb lehet a Fed kamatemelése, mint hinnénk

Londoni pénzügyi elemzők szerint a piac nagy valószínűséggel jelentősen alábecsüli az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve közelgő monetáris szigorításának várható ütemét és mértékét is.

Hirdetés

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak kedden ismertetett tanulmánya szerint a széleskörű piaci várakozás az, hogy ha majd a Fed monetáris politikájáért felelős nyíltpiaci bizottság (FOMC) hozzákezd az irányadó szövetségi kamatcél emeléséhez, a folyamat igen fokozatos lesz, és a kamatpolitika csak lassan normalizálódik.

A ház előrejelzése szerint ugyanakkor a FOMC a piaci szereplők nagy többségének várakozásánál gyorsabban és nagyobb mértékben emeli a meghatározó Fed-kamatot, tekintettel a vártnál magasabb inflációra, és ez jelentősen felhajtja majd az irányadó tízéves amerikai kincstárjegy hozamát.

A Capital Economics elemzői kimutatták, hogy az elmúlt negyedszázadban a Fed három olyan jelentős monetáris szigorítási ciklust hajtott végre, amelynek során az iránymutató szövetségi kamatcél egy százalékpontnál nagyobb mértékben emelkedett; ezek a ciklusok 1994 februárjában, 1999 júniusában és 2004 júniusában kezdődtek.

A cég grafikus kimutatása szerint a piaci szereplők előzetesen mindhárom esetben jelentősen alábecsülték a várható szigorítás mértékét. Az 1994 februárjában kezdődött Fed-ciklus első tizenkét hónapjának kamatemelési mértékére adott piaci előrejelzések átlaga nem sokkal haladta meg az 1 százalékpontot, jóllehet a Federal Reserve abban az egy évben 3 százalékponttal emelte a meghatározó kamatot.

A Capital Economics londoni elemzői a határidős kamatpiaci kontraktusok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a piac jelenleg átlagosan egy százalékpontnál kisebb mértékű Fed-szigorítást vár 2015 szeptembere - amikor a konszenzusos várakozás szerint a szigorítási ciklus elkezdődik - és 2016 szeptembere között.

A ház szerint a befektetők most is ugyanazt a hibát követik el, mint az előző három nagy Fed-kamatemelési ciklus előtt, vagyis alábecsülik a várható szigorítás mértékét.

A Capital Economics saját becslése szerint a Fed irányadó kamatcélja 2016 szeptemberében az 1,75-2,00 százalékos sávban lesz, a határidős kontraktusokból következtethetően azonban a piaci várakozás arra a hónapra 0,8 százalék körüli kamatcélt valószínűsít.

A cég szerint a Federal Reserve irányadó kamata 2016 végére már a 2,25-2,50 százalékos sávban lesz.

A londoni elemzői közösségben eltérőek a vélemények arról, hogy a Fed közelgő szigorító ciklusa mekkora kockázatot jelent a feltörekvő piacokra.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minap Londonban ismertetett tanulmánya eltúlzottnak nevezte azt a félelmet, hogy a Federal Reserve kamatemelése után a felzárkózó piacokról tőkivonás kezdődhet. A Fitch elemzői szerint ezt a félelmet részben az a közkeletű vélekedés táplálja, hogy a Fed korábbi mennyiségi enyhítési ciklusa idején likviditásözön öntötte el e piacokat, és ez a portfolió-áramlás most visszafordulhat.

A ház szerint azonban ezt a nettó külső pénzügyieszköz-befektetéseket részletező amerikai fizetésimérleg-adatok nem támasztják alá: a negyedévenkénti átlagos amerikai nettó tőkekiáramlás 184 milliárd dollárral magasabb volt 2004 és 2007 között, mint a Federal Reserve mennyiségi enyhítésének 2008-2014 közötti időszakában.

A Fitch Ratings elemzése szerint ezt mutatja az Egyesült Államok nemzetközi befektetői pozíciója is, amely eszközoldalon 2004 és 2007 között 10 ezer milliárd dollárral, 2008 és 2014 között viszont ennek alig több mint a felével, 5300 milliárd dollárral bővült.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service minap Londonban ismertetett átfogó térségi elemzése ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy bár az eurójegybank (EKB) eszközvásárlási programja teremtette likviditásbőség segíti a tőkeáramlást a közép- és kelet-európai EU-térség szuverén adósságeszközeibe, a Federal Reserve várható idei monetáris szigorítása valószínűleg portfolió-átcsoportosítást indít el a dollárban denominált eszközök felé, felfelé ható nyomást gyakorolva a közép- és kelet-európai állampapírok hozamaira.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink