Elemzések Patthelyzet, rekordév, 12 milliárdos beruházás – ez történt a 3. héten

Patthelyzet, rekordév, 12 milliárdos beruházás – ez történt a 3. héten

Wurmbrandt András | 2017.01.23 12:30

Patthelyzet, rekordév, 12 milliárdos beruházás – ez történt a 3. héten

Akadtak figyelemfelkeltő hírek a magyar járműiparból a mögöttünk lévő héten is: gondoljunk csak az Audi Hungaria és a szakszervezet közötti bértárgyalásokon kialakult patthelyzetre, az Opel tavalyi rekordjaira, vagy épp a Rába stratégiai beruházására. Lemaradt? Összefoglaljuk a lényeget.

Hirdetés

Gyártók

Túlzónak és elrugaszkodottnak ítélte az Audi a szakszervezet utolsó ajánlatát, és mivel álláspontjuk szerint az még a kezdeti szakszervezeti ajánlatnál is magasabb bértömeget jelent, ezért nem fogadta el. A tárgyalásokat elölről kezdik.
Az Audi Hungaria egyébként 2017-re és 2018-ra is bruttó 25 ezer forintos alapbéremelést javasolt egységesen mindenkinek, ezen felül pedig az első évben 595 ezer, a másodikban 620 ezer forint választható béren kívüli juttatást. A szakszervezetnek azonban vastagabban fogna a tolla, ugyanis 45 ezer forintos alapbéremelést kérnének mindkét évre egységesen mindenkinek, és 650 ezer forintos béren kívüli juttatást 2017-re és 2018-ra is.

Közben megérkeztek a tavalyi évre vonatkozó gyártási darabszámok a négykarikás győri gyártól, ahol 2016-ot nem rekordévként emlegetik.

Az Opel szentgotthárdi gyárában viszont örülnek: tavaly csaknem 630 ezer motort gyártottak, 23 százalékkal haladva meg az eddigi legnagyobb termelési volument – erről Grzegorz Buchal, a társaság igazgatója beszélt Budapesten újságíróknak, az előző évet értékelve.

Beszállítók

Elstartolt a Rába stratégiai beruházási programja. A több mint 12 milliárd forintos programban a technológia modernizálása mellett infrastrukturális, logisztikai és szerszámozási fejlesztéseket is végrehajtanak. A fejlesztések zárásával a tervek szerint minden második-harmadik európai tehergépjármű Rábánál gyártott mellső tengellyel gördül le a szerelőszalagokról.

A Hankook Tire új ügyvezető igazgatót nevezett ki egyetlen európai, rácalmási gyárának élére, miután az eddigi vezető, Li Szang Il nyugdíjba vonult.

Szolgáltatók

54 milliárd forintos kerettel hamarosan három infokommunikációs pályázat nyílik. A kormány abban szeretne segíteni, hogy a magyar kis- és középvállalkozások fel tudjanak készülni a digitális gazdaságra, a versenyre, és tovább tudjanak lépni fejlesztéseikben.

A magyarországi munkaerőpiac helyzetét javító gyakorlati intézkedések állnak a Német - Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara idei tevékenységének középpontjában - erről Dale A. Martin kamarai elnök beszélt a szervezet évnyitó rendezvényén.

A Trans-Sped Kft. hatezer négyzetméteres, fűthető és hűthető csarnokot adott át a Tatabánya-Környe Ipari Parkban, az egymilliárd forintból megvalósult beruházás a szomszédos japán AGC autóüveggyár raktárigényét elégíti ki.

Oktatás

Új szakmát kínál az Audi a duális képzésben: portfólióját idegen nyelvű ipari- és kereskedelmi ügyintéző szakmával bővíti. Az oktatás túlnyomó része német nyelven zajlik, középpontban az integrált szakmai készségek és kompetenciák állnak.

Trend

Felgyorsult az önvezető autók nemzetközi szabályozása. A hazai sajtóban eddig kisebb figyelmet kapott az a fejlemény, hogy tavaly hatályba lépett a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény módosítása, ami az autonóm közlekedés fejlődésének egyik újabb fontos állomása.

Gyártósor

Az eddig használt egyedileg gyártott célgépek egyáltalán nem, vagy csak nagy anyagi befektetés után alakíthatók át egy másik termék gyártására, azonban erre a rugalmasságra egyre nagyobb szükség lenne, hiszen például az elektronikai vagy autóipari termékek életciklusai egyre rövidülnek – vélekedik a Universal Robots hazai disztribútora, Borsos Balázs, a B&O Engineering Kft. ügyvezető igazgatója interjúnkban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink