Elemzések Oroszország és Szaúd-Arábia közösen lép fel az olajpiac stabilizálásáért

Oroszország és Szaúd-Arábia közösen lép fel az olajpiac stabilizálásáért

MTI | 2016.09.05 14:10

Oroszország és Szaúd-Arábia közösen lép fel az olajpiac stabilizálásáért

Jelentősen, csaknem ötszázalékos pluszba került hirtelen a Brent olajfajta hordónkénti ára arra a bejelentésre, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia közös nyilatkozatot tett közzé a kőolaj árának stabilizálása céljából. Később az olajár nyeresége csökkent.

Hirdetés

A kínai Hangcsouban zajló G20-ak ülésének részeként került sor a szaúdi és az orosz energiaügyi miniszter megbeszélésére, ami után közös közleményt adtak ki.

A dokumentum szerint megállapodás született arról, hogy a két ország együtt, vagy szükség esetén más olajtermelőkkel közösen lép fel az olajpiac stabilitásának fenntartása céljából.

Az orosz és a szaúdi miniszter megállapodott arról is, hogy a jövőben egyeztetnek olajpiaci kérdésekben, ezen kívül közös monitoring munkacsoportot állítanak fel, amely elemzi az olajpiaci folyamatokat, és javaslatokat dolgoz ki azzal kapcsolatban, hogy miként lehet közös lépésekkel fenntartani az olajpiaci stabilitást.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter azt mondta, hogy "vannak olyan konkrét lépések, amelyekkel stabilizálni lehetne az olajpiacot. Ilyen például a termelésbefagyasztás".

Az orosz szakminiszter az áprilisi dohai ülésre emlékeztetve azt mondta, hogy "ha ott megállapodott volna a termelésbefagyasztásról a fórumon részt vevő18 ország, akkor mára jóval kiegyensúlyozottabb lenne az olajpiac".

Az orosz-szaúdi megállapodás hírére 5,4 százalék pluszba került a Brent hordónkénti ára, az északi-tengeri olajfajtát dél körül 49,15 dolláron jegyezték. Mintegy fél órával később a Brent nyeresége 3 százalékra olvadt, fél egy körül 48,24 dolláron állt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink