Elemzések Nem kapkodják el az új dolgozók felvételét a brit cégek

Nem kapkodják el az új dolgozók felvételét a brit cégek

MTI | 2016.08.15 13:09

Nem kapkodják el az új dolgozók felvételét a brit cégek

Jobban megfontolják a szigetországi munkáltatók a létszámbővítés lehetőségét az Európai Unióból való várható kilépés miatt, derül ki egy friss felmérésből.

Hirdetés

A Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) humánerőforrás-tanácsadó csoport és a humán erőforrás szolgáltatásokat nyújtó Adecco azt közölte, hogy a munkáltatók 36 százaléka tervez létszámbővítést az elkövetkező három hónapban. A brit európai uniós tagságról június 23-án tartott népszavazást megelőzően még 40 százalék volt ez az arány. A felmérés szerint a magánszektorban még ennél is meredekebben csökkent a létszámbővítési kedv, amelyről most már "egyértelműen kijelenthető, hogy romlik".

A CIPD szerint a jelentésben szereplő eredmények arra utalnak, helyesek a munkaerőpiac Brexit miatti zsugorodásáról szóló előrejelzések 2017-re. A humánerőforrás-tanácsadó csoport szerint a foglalkoztatásbővítési kedv összességében még mindig pozitív, de vannak a körülmények romlására utaló jelek, különösen a magánszektorban. Az Adecco szerint a munkáltatók kivárnak, az Európai Unióból való várható kilépés ugyanis elbizonytalanítja őket.

A felmérést két ütemben, összesen 1344 humánerőforrás-szakember megkérdezésével végezték.

Más kutatások eredményei is azt mutatják, hogy a referendum hatással van a foglalkoztatásra. Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoportnak a munkaerőpiacról közölt legutóbbi jelentése szerint júliusban 2009 májusa óta nem látott mértékben csökkent az állandó állások száma. A munkáltatók a Brexit miatti bizonytalanságot jelölték meg ennek legfőbb okaként.

Kiemelt Partnereink