Elemzések Mi történt a 48. héten a járműiparban?

Mi történt a 48. héten a járműiparban?

autopro.hu | 2015.11.30 05:23

Mi történt a 48. héten a járműiparban?

31 milliárdos beruházás kezdődik Kecskeméten, 2 milliárdos győri laborfejlesztés mellett félmilliárdból kutathatnak Miskolcon. Új magyar elektromos busz készült, évet értékelt a MAGE elnöke és főtitkára, megszorít a Dunaferr.

Hirdetés

Gyártók

Új magyar elektromos buszgyártó lép a piacra: Nemes Pétert, a Sedulitas-Pro Kft. ügyvezetőjét az E91-E városi koncepcióbuszra vonatkozó terveikről faggattuk.

Geotermikus energia alkalmazása révén zöldül a győri Audi gyár. Az új hőközpont a vállalat fűtési energiájának legalább 60 százalékát fedezni fogja a jövőben.

Leteszteltük a Renault Talismant, amely a felső-középkategóriában mérettetik meg januártól.

VW-botrány

A német ügyészség vizsgálatot indított a Volkswagen ellen adóelkerülés miatt, mivel a vállalatcsoport által gyártott autókban a szén-dioxid-kibocsátás meghaladja az adózási kategóriákban előírt határértékeket.

Az Audi, VW, Porsche márkák vállalatai parancsba kapták Amerikában a csaló szoftver kijavítását a 3 literes dízelmotorokkal szerelt modellek kapcsán.

5 milliárdos büntetést kapott a VW Dél-Koreában. Az ázsiai ország történetének legdrágább megrovása mellett visszahívásra is felszólították az autógyártót, az értékesítésük is zuhan, ami viszont jót tesz a hazai márkáknak.

A konszern szerint egyébként jól halad a dízelügy feldolgozása, azonban még most sem tudnak megoldást kínálni az összes problémára. Amit eddig kitaláltak, inkább kreatív, mint megnyugtató lépés.

Eközben a háromliteres motorok kibocsátásával összefüggésben menesztette két mérnökét az ingolstadti Audi, Rupert Stadler széke is inogni látszik.

Beszállítók

Az SMP Kecskeméten 31 milliárd forintos beruházással, 96 ezer négyzetméter nagyságú területen épülő, lökhárítókat gyártó üzemében 450 új munkahely létesül - a héten tették le az új gyár alapkövét.

Fontos hír a magyar cégeknek, hogy bár a Volkswagennek nincsenek extra követelései az autóipari beszállítóktól a kibocsátási botrány kapcsán, mégis intenzív ártárgyalások várhatnak a beszállítókra a jövőben.

Folytatja és kiterjeszti költségcsökkentési programját a Dunaferr. Ha szükséges, további megszorító intézkedéseket tesznek.

Új, a helyi struktúráknak megfelelő és értékesítő partnerei számára kitűzött stratégiai célokkal erősíti regionális jelenlétét az Universal Robots a közép-kelet-európai régióban, új igazgató vezetésével.

Szolgáltatók

Interjút adott szakportálunknak a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) elnöke. Pintér István az elmúlt időszak lényeges történéseit. A szervezet főtitkárával is beszélgettünk: Kilián Csaba a számok nyelvén értékelte az elmúlt évet.

A kormány döntése értelmében az állam is szerepet vállal az ipari parkok üzemeltetésében, erre a feladatra létrehozzák a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.-t (NIPÜF).

Gázközlekedés-fejlesztési programot indít a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE). A 17 millió euró költségvetésű PAN-LNG Projekt megvalósításával Magyarország 2017-re becsatlakozhat az európai LNG-töltőhálózatba.

Oktatás

Csaknem 2 milliárd dollár értékben kötöttek szerződést magyar és kínai vállalatok vezetői Pekingben, a győri egyetemen ennek alapján jelentős informatikai laborfejelsztés valósulhat meg.

Elárasztott bányatérségeket kutató autonóm robot fejlesztésére is készül egyebek mellett a Miskolci Egyetem (ME), amely hat kutatási területre több mint félmilliárd forintot nyert uniós keretprogramból.

Gazdaság

A harmadik negyedévben 3,4 százalékkal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbi magas bázishoz képest, amikor 13,6 százalékos növekedést regisztrált a statisztika. Az előző negyedévhez hasonlítva 0,9 százalékkal volt kisebb a beruházások volumene.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink