Elemzések Mi történt a 42. héten a járműiparban?

Mi történt a 42. héten a járműiparban?

autopro.hu | 2015.10.19 05:22

Mi történt a 42. héten a járműiparban?

Újraéledőben a hazai buszgyártási remények, elkészült a magyar harci terepjáró, távozik az Opel gyárának vezetője. A kormány kiállt az Audi mellett, tempósan fejlődik a duális képzés, újabb japán beruházások érkezhetnek.

Hirdetés

Gyártók

A legnagyobb magyar buszgyár épül Mosonmagyaróváron, miután új üzemcsarnokot épít a Kühne Zrt. A csaknem félmilliárd forintos beruházást saját erőből valósítja meg az elsősorban mezőgazdasági gépek és autóbuszok gyártásával foglalkozó cég.

Újonnan elkészült honvédségi, katasztrófavédelmi, határőrizeti, terrorelhárítási és rendőri feladatokra is alkalmas, magyar fejlesztésű könnyű-páncélvédettségű harcjárműveit mutatta be a Gamma Műszaki Zrt. és a Magyar Védelmiipari Szövetség.

Solt Tamás hat éven át igazgatta a szentgotthárdi Opel motorgyárat, októbertől viszont már a Bécs melletti (Aspern) Opel-gyár igazgatójaként dolgozik.

VW-botrány

Újabb részletekkel színesedett a fordulatos történet: a dízelbotrányba keveredett gyártó az elektromobilitás felé menekülne, a beszállítók is megfizetik a túlélés árát, közben az Amerikába kinevezett vezető otthagyja az egész konszernt. A hatóság visszahívta az összes érintett német autót.

Kiderült az is, hogy Magyarországon 35 ezer kocsit érint a dízelbotrány. A vállalat ismertette megszorító intézkedéseit.

Miközben a Volkswagen konszern folyamatosan kapja a dízelbotrány miatti pofonokat, Varga Mihály miniszter szerint ideje a problémák helyett a megoldásról beszélni.

Beszállítók

Ezer új munkahelyet teremt az Eagle Ottawa Hungary Kft. autóipari beszállító társaság a mintegy 9,5 milliárd forintból, a Szolnoki Ipari Parkban épülő új, 17 ezer négyzetméteres gyártócsarnokának köszönhetően.

Sajtóhírek szerint nem Győr, hanem Brüsszel nyerte az új Audi, 2018-ban bemutatandó elektromos szabadidő-terepjárójának gyártását, de magyar alkatrész is lesz benne.

A Stadler Magyarország a napokban megkapta a tulajdonosi hozzájárulást, hogy a szolnoki gyárban vasúti forgóvázakat szereljenek össze.

Nagyon úgy tűnik, újabb japán beruházások érkezhetnek hazánkba, miután a kormány befektetés-ösztönzési ügynöksége hét japán vállalkozással folytat tárgyalásokat, amelyek eredményeként összesen 374 millió euró értékű beruházás valósulhat meg és 600 új munkahely jöhet létre.

Szolgáltatók

Tovább javul a közösségi közlekedés színvonala Pécsen: a szolgáltatást ellátó Tüke Busz Zrt. tavaszig 115 korszerű, Volvo gyártmányú autóbuszt állít forgalomba.

Már írtunk a környezetbarát módon közlekedő autókat jelző zöld rendszám bevezetéséről, most meg is mutatjuk az első példányt: egy BMW i3 kapta legkorábban a speciális jelzést.

Összesen közel 18 milliárd forintot fektettek be Magyarországon, forgalmuk elérte a 172 milliárdot, 3,1 millió járművet továbbítottak – ezzel a teljesítménymérleggel ünnepel az éppen negyedszázada működő Hödlmayr Hungária Logistics Kft.

Tranzitország legyünk-e, vagy régiós logisztikai centrum? Ez a téma is szóba került a Magyar Közgazdasági Társaság miskolci vándorgyűlésén tartott logisztikai eszmecserén.

Oktatás

A Volkswagen konszern „Best Apprentice Award 2015” díjjal tüntette ki legjobb szakmunkástanulóit. A díjazottak között volt Horváth Levente, az Audi Hungaria autószerelő szakmunkástanulója.

Duális szakképzést indított szeptemberben a Debreceni Egyetem Gépészmérnöki Kara. Az intézmény által első alkalommal meghirdetett műszaki képzésben több nagyvállalat mellett gyakorlati lehetőséget biztosít két kiválasztott hallgatónak az Aventics Hungary Kft. is.

A hazai duális képzés helyzetéről és lehetőségeiről szóló szakmai konferenciát rendezett a győri autógyártó és a DUIHK.

Megnyitotta kapuit a Technics Playground Győrben, amely nem csak oktatóközpont, hanem pályaorientációs céllal bemutatja a robotika iparban használatos lehetőségeit.

Gazdaság

A kínai gazdasági növekedés jelentős lassulása a pénzügyi válság egy újabb szakaszát idézheti elő - erre figyelmeztetnek a PwC tanácsadó cég elemzői.

Az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal emelkedett augusztusban az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink