Elemzések Mi történt a 28. héten?

Mi történt a 28. héten?

Biró Csongor | 2014.07.11 14:35

Mi történt a 28. héten?

A pénzügyi piacokat, így a hazai értéktőzsdét is az egyik legnagyobb portugál pénzintézet gondjai mozgatták, de a kezdeti bizonytalanság a hét utolsó napjaira nyugalmat hozott. A járműiparban születtek nagy bejelentések, újabb beruházásokról kaptunk híreket és jubileumot is ünnepelhettünk.

Hirdetés

Gyártók

Szerdán részletes vizsgálatot kezdeményezett az Európai Bizottság (EB), hogy megállapítsák, a szabályoknak megfelelő-e a magyar állami támogatás, amelyet az Audi kap győri autógyárának bővítéséhez. Az EB a Ford valenciai, a Porsche és a BMW lipcsei beruházásainak támogatását is vizsgálja.

Jól halad a győri Audi TT sorozatgyártásának előkészítése, Németországban megkezdték a rendelések felvételét az újdonságra. 151 fiatal végezte el idén az Audi Hungaria duális szakképzési programját. A szakmacsoportok legjobbjai elismerést kaptak.

Július 9-én legördült a gyártósorról a két és félmilliomodik magyar Suzuki gépkocsi. A harmadik generációs, 1200 köbcentis fehér Swift a magyar utakat rója majd. A Mercedes-Benz a társadalmi felelősség-vállalásairól adott a napokban számot.

Megújult az Opel Corsa. Az Opel bestsellerének ötödik nemzedéke magasabbra emeli a kiskategória mércéjét, számos változás van kívül-belül. Ilyen a szentgotthárdi 1,0 literes benzines turbómotor, a legújabb kivitelű, csekély súrlódású sebességváltó vagy a vadonatúj futómű.

Beszállítók

A világ legnagyobb ipari festékgyárában jártunk, ahol a BASF jóvoltából betekintést nyertünk az innovatív járműipari lakkok, festékek, fényeffektek, a csillogás világába. Részletes riportunkat sok képpel itt olvashatják.

Egyedi kormánydöntéssel juttatott 505 millió forintos támogatással indít 6,4 milliárdos beruházást Győrben a nehézjárműipart kiszolgáló öntvényeket gyártó Busch-Hungária Kft. A beruházással 105 munkatárssal növeli mai 250-es létszámát 2017 végére.

A Lakics Gépgyártó Kft.-t tulajdonló Lakics család legújabb befektetésével résztulajdonosává vált Magyarország egyik legnagyobb acélszerkezetgyártó cégének, a Rutin Kft.-nek. Az integráció során létrejövő, Magyarország egyik vezető gépipari vállalatcsoportja 10 milliárd forintos éves forgalommal számol és mintegy 700 család megélhetését biztosítja a Dél-Dunántúli régióban.

350 munkahelyet teremt a BorgWarner Oroszlányban. Frederic Lissalde, a BorgWarner turbógyártó divíziójának elnök ügyvezetője és Bogár Attila, a magyarországi, oroszlányi székhelyű leányvállalat ügyvezető igazgatója kérdéseinkre az autóiparban világszerte elismert cég közeljövőjéről beszélt. Megtudtuk, hogy a kiegyensúlyozott, stabil piacnak köszönhetően folyamatos bővítések várhatóak a cégcsoporton belül.

Szolgáltatók

Hétfőn figyelmeztető sztrájkot tartottak, pénteken elbocsátották a sztrájkoló sofőröket a budaörsi Lagermaxnál. Szintén szállítmányozással kapcsolatos hír, hogy több mint 100 millió euró (31 milliárd forint) értékben szerez be 1300 új Euro 6-os motorú kamiont a Waberer´s International Zrt., amellyel mostani kétéves átlagéletkorú Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású flottájának több mint egynegyedét cseréli le.

A Pappas-csoporthoz tartozó DanubeTruck Magyarország Kft. vette át az Iveco Magyarország Kft.-től az Iveco márkájú haszongépjárművek, könnyű és nehéz teherautók, valamint autóbuszok értékesítését.

A Suzuki esztergomi gyárából több százezer autó gördül ki évente, ez bizonyos gyártási melléktermékkel is jár. A környezeti terhelés csökkentése miatt a melléktermékek feldolgozása elengedhetetlen. Utánajártunk, mi történik a lemezmaradékkal, a csomagolással.

Oktatás

Átvette kinevezési okmányát Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palota Tükörtermében az új felsőoktatásért felelős államtitkár, Palkovics László.

Parragh László szerint 2-3 év múlva nem lehet majd ráismerni a felsőoktatásra. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével az Audi Hungaria szakképzési tanévzáróját követően beszélgettünk duális képzésről, beszállító-fejlesztésről, kötelező kamarai tagságról.

Gazdasági növekedés

Megközelítheti a három százalékot a magyar gazdasági növekedés az idén, jelentősen meghaladva az eurózóna 1,1 százalékos GDP-bővülésének átlagát - olvasható az EY eurózónáról szóló, legfrissebb, negyedéves előrejelzésében. Az idei 2,9 százalékos GDP-növekedést követően a magyar gazdaság bővülése a következő években is tartósan 2 százalék körül alakul majd. Az élénkülés mértéke megfelel a régiós trendeknek, de lényegesen meghaladja a nyugat-európai országok növekedési ütemét - derül ki a gyorsjelentésből. Az export is folyamatosan bővül: idén 3,5 százalékkal, jövőre 3,8 százalékkal növekedhet a kivitel az eurózónában - olvasható a jelentésben.

Export

Az idén tovább folytatódik az exporttöbblet csökkenése, elsősorban a dinamikusan bővülő import miatt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint éves összevetésben májusban az import már harmadik hónapja gyorsabban nőtt az exportnál és emiatt csökkent a kiviteli többlet. A kivitel euróértéke 2,4, a behozatalé 3,8 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz képest, a 419 millió euró exporttöbblet 72 millióval kevesebb lett, mint egy évvel korábban. Az év első öt hónapjában a kivitel 34,938 milliárd eurót tett ki, míg az import 31,962 milliárd euró volt. A forint árfolyama a múlt év első öt hónapjával összevetve az euróval szemben 3,7 százalékot gyengült, a dollárhoz képest 0,9 százalékot erősödött.

K+f

Több mint 420 milliárd forintot, a hazai össztermék 1,44 százalékát fordították kutatás-fejlesztésre (k+f) Magyarországon nemzetgazdasági szinten tavaly, ez 2012-höz képest 15,5 százalékos növekedés - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A vállalkozások k+f ráfordításai 2013-ban 22,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A felsőoktatási kutatóhelyeken viszont az elmúlt évinél is erősebben, 9,7 százalékkal csökkentek a k+f kiadások - jegyzi meg az elemzés. A kutatóhelyek száma országszerte 2,2 százalékkal bővült, a kutatással foglalkozók tényleges létszáma pedig 3,1 százalékkal lett magasabb. Így 3159 kutatóhelyen 58,2 ezren végeztek k+f tevékenységet tavaly Magyarországon - olvasható a jelentésben.

Bankrendszer

A devizaalapú hitelekről elfogadott új törvény negatív a magyar bankrendszer hitelkockázati profiljának megítélése szempontjából - közölte elemzésében a Moody's Investors Service. Becsléseik szerint a jogszabályból eredő intézkedések több mint kétszer nagyobb veszteséget rónak a magyar bankrendszerre a cég által eddig vártnál. A Moody's közölte: saját becslései alapján a magyarországi bankokra akár 2,6 milliárd euró kompenzációs teher is hárulhat, ha a pénzintézetek a bíróságokon nem tudják igazolni, hogy hitelszerződéseik kellően átlátható módon ismertették az egyoldalú kamatmódosítások feltételeit. A hitelminősítő számításai szerint egy ilyen összegű visszatérítés a rendszerszintű teljes sajáttőke-állomány 28,3 százalékának felelne meg, és a bankrendszer tőkemegfelelési rátáját 12,5 százalékra csökkentené a 2013 végén mért 17,4 százalékról.

Kiemelt Partnereink