Elemzések Majdnem megállt az ország - ez volt az 5. hét

Majdnem megállt az ország - ez volt az 5. hét

autopro.hu | 2016.02.08 06:57

Majdnem megállt az ország - ez volt az 5. hét

Sztrájkra készülnek a MÁV dolgozói mellett a Volán társaságok munkatársai is, eközben leállt a Passat modellek gyártása. Ifjaink viszont lelkesen építik a jövőt, Palkovics államtitkárra bízták a teljes hazai oktatást.

Hirdetés

Gyártók

Az Európai Bizottság részletes vizsgálata szerint megfelel az uniós szabályozásnak az Audi Hungaria telephelybővítéséhez nyújtott 133,3 millió eurós (41,5 milliárd forint) magyar állami támogatás.

A négykarikás gyártó a tervek szerint márciusban indítja a Németországban futó, dízelbotrányban érintett autók visszahívását. Közben az is kiderült, hogy csúszásban a Passat modellek hasonló akciója...

A modell kapcsán mást is írtunk: leállította a korábban igen kedvlet típusok gyártását a Volkswagen. Technikai problémák mellett a megzuhant kereslet is hozzájárult a kényszerű lépéshez. A sebességváltók gyártása ugyancsak szünetel.

Újabb tesztalanyunk a BMW 320d Touring modell volt. Úgy véljük, a ma még a tehetős üzletemberek céges autója három-négy év múlva kisgyermekes apák örök szerelme lesz. Kétliteres dízelmotorral próbáltuk ki.

Megírtuk azt is: 2016 első hónapjában 6875 új személygépkocsit és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, 10,28 százalékkal többet (641 jármű), mint 2015 hasonló időszakában. A legnépszerűbb márkák: Ford (905 jármű), Suzuki (677), Opel (638), Skoda (578), Volkswagen (509). Jönnek fel a magyar gyártmányú autók, a toplistát hosszú évek óta ismét esztergomi modell vezeti.

Beszállítók

21 ezer autóbusznyi járműpadlót gyártott a Graboplast tavaly, 18 milliárdos árbevételt értek el. Ezúttal új gyárat avattak Tatabányán, ahol prémium műpadlók készülnek majd.

Február 4-én adták át a Hatvan Város Partnere program elismeréseit, mely során a helyi vállalkozások társadalmi, közéleti felelősségvállalását, aktivitását díjazzák. Az év vállalkozása díjat 2015-ös tevékenysége miatt a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. kapta.

Négyszeresére nőtt Nyírbátor iparűzési adóból származó bevétele az utóbbi tizenöt évben - a sikeres fejlődéshez a Diehl repüléstechnikai beszállító is hozzájárult.

A kormány elindította nagyvállalati beruházási programját, amelynek keretében 2015-ben 3 milliárd, ebben az évben 15 milliárd forint támogatást ad az állam költségvetési forrásból azoknak a társaságoknak, amelyek uniós forráshoz nem juthatnak hozzá. A hírt Varga Mihály miniszter közölte.

Szolgáltatók

A Renault Hungária ügyvezetőjét, Maróthy Miklóst a Renault és a Dacia márkák piaci helyzetéről, jövőjéről kérdeztük, de a témák közül nem maradt ki a Lada és a dízelbotrány sem.

Február elsejével elindult a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) új szolgáltatása: a térképes járműfenntartó-lekérdező alkalmazással a hivatalos, megbízható járműjavítók között lehet keresni.

Megkezdődtek a Volán-társaságok alkalmazottait érintő bérekről szóló tárgyalások a szakszervezetek és a munkáltatói közösség között február elején. Igencsak eltérnek a felek elépzelései, akár munkabeszüntetést is hozhat a feszült helyzet.

Az ország közlekedése szempontjából meglehetősen fontos adalék az előbbi hírhez, hogy amennyiben nem sikerül a vasutas szakszervezetek számára megfelelő eredményt elérni a bértárgyalásokon, a Volán társaságokhoz hasonlóan a vasúti dolgozók is beszüntethetik a munkát.

Lehet még fokozni: egyoldalúan felmondta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) a Nemzetközi és Hivatásos Gépkocsivezetők Országos Szakszervezetével (NeHGOSZ) a közúti közlekedési alágazatban kötött, több munkáltatóra kiterjedő kollektív szerződést 2016. február 1-jével.

Hogy legyen valami pozitívum is a témák sorában: az előző évinél 620 millióval, 11 százalékkal nagyobb, 5,9 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételt ért el tavaly a BI-KA Logisztika Kft., ezzel tovább erősítette a szállítmányozási és logisztikai szektorban betöltött szerepét.

Oktatás

Milyen szakmai utat járhat be egy frissen végzett gépészmérnök Magyarországon? Mészáros Máriót kérdeztük, aki a szakportálunk által szervezett mérnökhallgatói csapatverseny, a Techtogether révén került figyelmünk fókuszába.

Két versenyre készül idén a gödöllői BC Team: a VI. MVM Energia Futamra és a II. AltRace-re. Emellett pedig dolgoznak az elektromos Formula Student járgányon is. Horváth Bence csapatvezetővel beszélgettünk.

Lamborghinihez is készül alkatrész a tatabányai lézerlaborban: oktatásra, kutatásra és vállalati igények teljesítésére egyaránt használják az Edutus Főiskola csúcstechnológiás eszközparkját. A helyszínen tekintettük meg a különleges berendezéseket.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár ezentúl oktatási államtitkár lesz. Elődje, Czunyiné Bertalan Judit pedig a digitális tartalomfejlesztésért felel kormánybiztosként.

Gazdaság

A munkaerőpiac szakértőjének számító Hays globális felmérést készített a munkahelyi nemi megkülönböztetésről. Arra jutottak, hogy a férfiak és a fiatalok szerint alig van diszkrimináció. A nők természetesen máshogy látják mindezt.

A tavalyi év utolsó hónapjában 9,4 százalékkal bővült az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest, a teljes évet tekintve pedig 7,5 százalékos volt az emelkedés.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink