Elemzések Két és fél éves mélyponton az autógyártás az Egyesült Királyságban

Két és fél éves mélyponton az autógyártás az Egyesült Királyságban

autopro.hu/Sz.K. | 2017.05.30 10:28

Két és fél éves mélyponton az autógyártás az Egyesült Királyságban

Áprilisban a brit autógyártás hátramenetbe kapcsolt, a gyártás két és fél éves mélypontra zuhant.

Hirdetés

A múlt hónapban összesen 122 116 autó gurult ki a gyárakból az Egyesült Királyságban, ami 18%-kal kevesebb, mint 2016 áprilisában volt – közölte az Autógyártók és Kereskedők Társasága (SMMT).

A társaság elmondta, 2014 augusztusa óta ez volt a legnagyobb visszaesés, amit valószínűleg a húsvét időzítése okoz.

– Az autógyártás jelentős visszaesése annak köszönhető, hogy áprilisra esett a húsvéti hétvége, ami csökkentette az aktív gyártási napokat a hónapban – mondta el Mike Hawes, az SMMT főigazgatója.

Az autógyártás visszaesése mellett az újautó eladásokban is változás volt, 20%-kal csökkent a számuk áprilisban az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A brit autóipar hátránya az EU referendumhoz is köthető, így az SMMT tagjai tartanak tőle, hogy a Brexitet követően az EU milyen vámokat vet ki az onnan származó alkatrészekre.

Egy autó összeállításának költségei 2370 fontra is nőhetnek nehéz kilépés esetén, ami arra buzdíthatja a gyártókat, hogy kivigyék a gyártást az országból. Egy átlagos Egyesült Királyságban készült autónak 6000 alkatrésze van, aminek többsége az EU-ból érkezik, és többször átlépi az országhatárt a gyártási folyamatok során.

– A jövőbeli növekedéshez, és az iparunkban történő befektetésekhez szükségünk van arra, hogy a kormány megvédje azokat a feltételeket, amik minket globálisan versenyképessé tettek, hogy nyitottak maradhassunk ipari stratégiánkkal a szektorban. – mondta Hawes.

Ha 2017 eddigi négy hónapját egyben nézzük, közel hatszázezer autó készült az Egyesült Királyságban, ami 1%-kal több az egy évvel korábbi adatoknál.

2016-ban összesen 1,7 millió autó készült, de az SMMT úgy gondolja, 2020-ra át lehetne lépni a 2 milliót, éves szinten, amivel az 1972-es, 1,92 milliós rekordot is túlszárnyalnák.

Hawes elmondta, az autógyártás átfogó trendje pozitív, a brit autógyártás jó kondícióban van, és jelentős új modelleket fognak gyártani az Egyesült Királyságban.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink