Elemzések Jelentősen nőtt a forgalomba helyezett autók száma Romániában

Jelentősen nőtt a forgalomba helyezett autók száma Romániában

MTI | 2017.05.05 12:14

Jelentősen nőtt a forgalomba helyezett autók száma Romániában

Az első negyedévben több mint 150 ezer autót helyeztek forgalomba Romániában, 74,4 százalékkal többet, mint 2016 első negyedévében – közölte a román statisztikai intézet.

Hirdetés

Tavaly egész évben közel 400 ezer gépkocsi került forgalomba Romániában, ami csaknem 20 százalékos növekedést jelentett 2015-höz képest.

Bár a statisztikai intézet nem közöl bontást arról, milyen mértékben járult hozzá az új-, illetve használtautó-kereskedés az autópark bővüléséhez, a News.ro hírügynökség szerint azonban az ugrásszerű növekedés egyértelműen annak tudható be, hogy Románia február elsejétől eltörölte a környezetszennyezési adót, így gyakorlatilag adómentesen lehet nyugati használt autókat importálni Romániába.

A gépkocsi-nyilvántartó hivatal adatai szerint az első negyedévben 128 ezer használt autót helyeztek forgalomba Romániában csaknem kétszer annyit, mint 2016 első negyedévében vagyis az autópark növekedéséhez csak 15 százalékban járultak hozzá új autók.

Tavaly az újautó-piac is 17 százalékkal nőtt Romániában 2015-höz képest, de még mindig csak töredéke a 2007-es csúcsnak, amikor több mint 312 ezer új autó került forgalomba írta a News.ro.

Az autókereskedők arra számítanak, hogy az idén a használt autók importja eléri a félmilliót, miután tavaly 300 ezer ilyen jármű talált gazdára Romániában.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink