Elemzések Itt a vége? Lecsengőben az amerikai autópiaci bumm

Itt a vége? Lecsengőben az amerikai autópiaci bumm

autopro.hu/B.B. | 2016.09.02 12:06

Itt a vége? Lecsengőben az amerikai autópiaci bumm

Augusztusban 3,5 százalékkal csökkentek az új autók eladásai a tengerentúlon, van olyan gyártó, amelytől közel tíz százalékkal kevesebb kocsit vettek.

Hirdetés

Ismét csökkent az új autók iránti amerikai kereslet: idén augusztus már a harmadik hónap volt, amikor a 2015-ös adatokhoz képest csökkent az értékesített autók száma. Bár minden gyártó adata nem ismert, sokak már az jósolják, az összesítve 3,5 százalékos visszaesés a hat éve tartó növekedés végét jelenti. Nézzük, hogy szerepeltek az egyes gyártók!

A vevők leginkább a Fordot kerülték el, 9,4 százalékkal kevesebb kocsit vásároltak, mint egy évvel korábban. Az 1,27 millió eladott kocsiból a Nissan is sokkal kevésbé tudta kivenni a részét, mint 2015-ben, 6,9 százalékkal kevesebb járműnek talált gazdát. A GM-től 5,2 százalékkal kevesebb kocsit vittek, hasonló, 5 százalékos visszaesést szenvedett el a Toyota is.

A német gyártók közül főleg a Volkswagen és a BMW érezte meg a piac gyengülését, előbbi márka 9,1 százalékkal (29.384 eladott kocsi), utóbbi a Minivel együtt 7,2 százalékos csökkenést könyvelhet el. A VW-konszern összességében 3,8 százalékos mínuszban zárt, az adatokat az Audi (2,5%), a Bentley (+75%) és a Porsche (+3,5%) szépítette. Az európai prémiummárkák közül a Mercedes-Benz amerikai operációja 2,1 százalékos pluszt ért el.

Persze kivétel is van, a nagy konszernek közül az FCA pozitív mérleggel zárta a hónapot, vezetői 3,1 százalékos bővülésnek örülhettek. A valamivel kisebb gyártók közül a Jaguar Land Rover, a Volvo és a Subaru és a Tesla ért el zöld számokat: számukra rendre 46,5, 30,9, 14,7, illetve 7,1 százalékos pluszt hozott az augusztus.

Szakértők szerint a teljes évet nézve idén már visszaesés következik: míg 2015-ben 17,5 millió kocsit vittek haza az amerikaiak, addig idén ez az adat már csak 17,2 millió lehet. Ezzel persze az amerikai autópiac még mindig a világ második legnagyobbjának számít, ám a közeljövőben szűkebb évek várhatják a gyártókat.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink