Elemzések Hosszútávra tervez a szentgotthárdi Opel - ez történt a 13. héten

Hosszútávra tervez a szentgotthárdi Opel - ez történt a 13. héten

Wurmbrandt András | 2017.04.03 11:00

Hosszútávra tervez a szentgotthárdi Opel - ez történt a 13. héten

Az Opel szentgotthárdi gyárában nem tartanak attól, hogy negatív következményekkel járna rájuk nézve, hogy a közelmúltban a GM-től a PSA-csoport kezébe került a vállalat. Legalábbis erre lehet következtetni az igazgató szavaiból, amelyek a gyártás megkezdésének 25. évfordulóján hangzottak el. Összeszedtük az elmúlt hét legfontosabb járműipari történéseit.

Hirdetés

Gyártók

Greg Buchal, a szentgotthárdi Opel-gyár igazgatója szerint a magyarországi gyárnak nemcsak múltja, de jelene és jövője is van, így továbbra is szükség lesz az ott dolgozók tudására, szorgalmára, lelkesedésére és profizmusára. Közben több olyan kormánydöntés is született, amely a PSA-csoport számára vonzóvá teheti a szentgotthárdi gyár fejlesztését, így a társasági adó szintjének csökkentése, a kutatási-fejlesztési adókedvezmények, a kedvező beruházásösztönzési rendszer.

Cseppfolyós földgázzal (LNG) hajtott buszok gyártásába kezd az év második felében az Ikarus. A társaság a BKV-val és a Volánnal is tárgyal ilyen járművek szállításáról.

Munkáltatói Márka-Díjat kapott az Audi Hungaria. „A legkedveltebb magyarországi autóipari gyártó vállalatok” kategóriában vehette át az elismerést a győri székhelyű járműgyár.


Az InterTanker Holding oktatási-fejlesztési központot és gyártóüzemet épít a Határ úti ipari parkban, ahol az év végétől évi kétszáz busz készül. De a repülőtéri, déli ipari övezetben felépül egy nagyobb gyár is, ahol további 700-800 autóbuszt gyártanak majd a holding és az EvoBus együttműködésében.

Beszállítók

Három japán és egy spanyol férfi vezető után most magyar hölgy az ügyvezető igazgatója a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.-nek, Topolcsik Melinda kinevezése után adott interjút portálunknak.

Nagyon szeretem, mikor egy innovatív megoldást kell kitalálni és megvalósítani. Az egyik legnagyobb sikeremnek azt érzem, amikor egy új, gravitációs öntészeti eljárást kellett módosítani- ez már egy másik interjúban hangzott el akkor, amikor három testvér nyilatkozott az Autopronak arról, hogy milyen pályát futhatnak be az öntőmérnökök a Nemaknál.

Toyota beszállító lesz a hazánkban is jelenlévő Arconic. A globális technológia, az egyedi tervezés és a fejlett gyártási eljárások terén piacvezető vállalat bejelentette, többéves beszállítói együttműködést kötött a Toyota észak-amerikai részlegével. A megállapodás keretében az Arconic szállítja az alumíniumlemezeket a Toyota minden új Lexus RX modelljéhez.

Gépészmérnököket keres a Modine fejlesztői csapatába. Az 1991-ben alapított Modine Hungária Kft. mezőkövesdi üzeme a konszern legnyereségesebb európai gyáraként 130 millió eurós éves árbevétellel, egyben a megye egyik legjelentősebb munkáltatója is. Gyöngyösi üzemük szintén meghatározó foglalkoztatója Heves megyének.


Szolgáltatók

Annak érdekében, hogy a kkv szektor versenyképessége erősödjön, és a gyártók, valamint a beszállítók felkészüljenek az Ipar 4.0 terjedésével kialakuló új iparfejlesztési korszak igényeire, gyors és gyakorlati lépések szükségesek. Magyarországon a járműgyártás területén két fő fejlesztési irány érhető tetten: az elektromobilitás és az önvezető autók. Az előbbi esetében a kormány által támogatott Jedlik Ányos Terv jelenthet garanciát, és adhat újabb lökést a magyar gazdaság húzóiparának, az autóiparnak – magyarázta lapunknak adott interjújában Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke.

Kannibalizmus zajlik az autóipari munkaerőpiacon. A Hays Hungary szakértője szerint ma a legfontosabb megtartani a jó munkaerőt, csak utána érdemes új kollégák felvételében gondolkodni. A munkavállalók egyre válogatósabbak, és meg is tehetik, hogy magasabb elvárásokkal éljenek.


Május elsejéig lehet pályázni az elektromos autók beszerzésére, a pályázatra a kormány 2016-ban 2 milliárd forintot biztosított.

Oktatás

A nemzetgazdasági miniszter egyedi döntése alapján 622 millió forint tanműhelyre fordítható költségvetési támogatást kap a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink