Elemzések Fordul a kocka: dráguló rubel, süllyedő dollár, emelkedő olajár

Fordul a kocka: dráguló rubel, süllyedő dollár, emelkedő olajár

MTI | 2015.05.07 08:36

Fordul a kocka: dráguló rubel, süllyedő dollár, emelkedő olajár

Jelentősen erősödött a rubel árfolyama az euróhoz és a dollárhoz viszonyítva szerdán az olajárak emelkedésének és az amerikai dollár főbb devizákkal szembeni gyengülésének köszönhetően.

Hirdetés

A moszkvai tőzsde devizakereskedésében 50 rubel alá esett a dollár árfolyama, április 17. óta először.

Helyi idő szerint délután fél háromkor 1 dollárért 49,97 rubelt, egy euróért pedig 56,08 rubelt kértek. A dollár árfolyama több mint 1 százalékkal, 53 kopejkával, míg az euróé 0,74 százalékkal, 42 kopejkával gyengült az orosz fizetőeszközzel szemben.

Így kapaszkodik vissza a rubel a forinthoz képest (Yahoo.com)

Elemzők szerint ezen a héten valószínűleg változékony lesz a kereskedés, mivel sok bróker nem dolgozik a május elejei nemzeti ünnepek miatt, így alacsony a forgalom. Támogatja a rubel árfolyamát, hogy gyengébb a kereslet a külföldi devizák iránt, mivel az orosz cégek többsége már törlesztette külföldi adósságának az első félévben esedékes részletét.

A moszkvai tőzsdén egymással ellentétesen mozgott a két irányadó index.

A rubelben számított MICEX-index 0,18 százalékos mínuszban 1718,71 ponton, míg a dollárban számított RTS-index 0,99 százalékos nyereségben 1083,58 ponton állt szerda délután. Az RTS-indexet, amely napközben egy rövid időre november óta nem látott szintre ugrott, a rubel árfolyamának emelkedése támogatja. Az idei év eleje óta a rubel mintegy 18 százalékkal erősödött a dollárhoz képest.

A rubel december közepén érte el történelmi mélypontját a dollárral és az euróval szemben, amikor egy dollárért 79,51 rubelt, egy euróért pedig 97,92 rubelt kellett adni a nemzetközi bankközi devizapiacon. Az orosz fizetőeszköz február végén kezdett erősödni.

Kiemelt Partnereink