Elemzések Ezért van óriási szükség női cégvezetőkre

Ezért van óriási szükség női cégvezetőkre

MTI | 2016.03.08 09:51

Ezért van óriási szükség női cégvezetőkre

Nagyobb átlagéletkorral rendelkeznek, ezen felül megbízhatóbbak azok a cégek, ahol a felső vezetésnek van női tagja - derül ki a céginformációs szolgáltató nőnap alkalmából készített elemzéséből.

Hirdetés

A cégstatisztikai adatok alapján készített kimutatás szerint a tisztán férfi menedzsmenttel rendelkező vállalatok átlagosan 10 százalékkal rosszabb kockázati besorolást értek el, mint azok, amelyek vezetésében legalább egy nő található. Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója szerint ezt az okozhatja, hogy a felső vezetésben dolgozó nők átlagéletkora jelentősen meghaladja az azonos beosztású férfiakét.

A nők megbízhatóságát mutatja az is, hogy a jelenleg működő női érdekeltségű cégek átlagéletkora 12 év, míg tisztán férfi kapcsolatrendszer esetén csak 8 év az átlagos cégéletkor - mutat rá elemzésében a céginformációs szolgálat.

Bár a válság második, 2011-es hulláma után a magyar cégstruktúra jelentősen átalakult, és a nőkhöz kapcsolható cégek aránya 61 százalékról 4 százalékponttal visszaesett, a nem csupán férfiak által vezetett vállalatok továbbra is meghatározóak a hazai cégvilágban: 328 ezer gazdasági társaságban tulajdonosok vagy cégjegyzésre jogosultak nők is, és minél nagyobb egy társaság, annál több a nő a vezetésben - emelte ki az Opten igazgatója a közleményben.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink