Elemzések Ez volt a 37. hét a magyar járműiparban

Ez volt a 37. hét a magyar járműiparban

autopro.hu | 2015.09.11 15:39

Ez volt a 37. hét a magyar járműiparban

Berobbant az ősz: csarnokot avatott az Audi és a Rudolph, 9,3 milliárdból fejleszt a Bosch, tudásközpontot nyitott az Opel. Kifaggattuk a kormány embereit: Szijjártó Péter, Palkovics László és Glattfelder Béla is válaszolt kérdéseinkre.

Hirdetés

Gyártók

Elvileg ez a hét már a Frankfurti Autószalon előszelét hozta volna magával, feltéve, ha nem pörög fel a nyári szünet után egyből csúcsra a magyar járműipar. Pedig de. Kedden felavatta LOC 2 nevű, második logisztikai központját Győrben az Audi Hungaria, egyben elbúcsúzott a nyilvánosság előtt Thomas Faustmann távozó ügyvezető.

A helyszínen interjút adott szakportálunknak Szijjártó Péter, aki a menekültek és a munkaerőpiac összefüggéséről is nyilatkozott. Nem teljesen ért vele e témát illetően a járműipari vállalatok vezetőinek egy része.


Így Solt Tamás sem. Az Opel magyarországi gyárának vezérigazgatója annak apropóján válaszolt kérdéseinkre, hogy csütörtökön megnyílt Szentgotthárdon a vállalat tudásközpontja, amely a duális képzésben is fontos szerepet kap majd.

Ha már Opel: bemutatták az új Astra modellt Budapesten, ami a már említett németországi autószalonon debütál majd a világ előtt.

Autóteszttel sem maradunk adósak, hiszen meghajtottuk az új Hyundai Tucsont.

Beszállítók

Nem írtunk még semmit a szerdáról, most pótoljuk. 9,3 milliárdos fejlesztést hajt végre a Bosch Miskolcon, 425 munkahelyet teremtve. Ezt a hét közepén jelentette be a beszálíltó és a kormány képviselője.

Egy nyíregyházi cég a Mississipi mellett fekvő Big River Steel acélüzembe szállított nagyberendezéseket, ahol járműipari lemezeket és egyéb alapanyagokat állítanak elő.

Munkába állt a 300. szoftverfejlesztő mérnök a Continental veszprémi telephelyén, aki a fékvezérlő szoftver készítését koordinálja. A cégcsoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. is bővítette létszámát, amely így elérte a 3 ezer főt.

Szolgáltatók

A péntek sem telt eseménytelenül: ekkor adták ugyanis át a Rudolph Autóipari Logisztikai Kft. új csarnokát, közvetlenül a kedden megnyitott Audi LOC2 szomszédságában. A beszámoló mellett sok képet hoztunk a helyszínről magunkkal.

Egyre forgalmasabb a debreceni reptér: idén augusztus végéig 113 ezer utas vette igénybe a létesítmény szolgáltatásait, ami 13 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Hamarosan bevezethetik az elektronikus jegyrendszert a tömegközlekedésben, ami a szakértő szerint igazságosabb és fajlagosan olcsóbb utazási koncepciót eredményezhet.

Oktatás

Palkovics László kezén fontos döntések mentek át az elmúlt hónapokban, így alaposan kifaggattuk ezen lépések hátteréről. A politikussá lett autóipari szakember vallott a fiatalok elvándorlásáról, az felsőoktatási intézmények átszervezésekről, s arról is, hogy összeszerelő ország maradunk-e.

Nem teljesen tudatosan alakítottuk így, de egy harmadik politikust is megszólaltattunk ezen a héten. Glattfelder Béla gazdaságszabályzásért felelős államtitkár az elektromobilitásban rejlő fejlesztői lehetőségekről is beszélt szakportálunknak – nem véletlenül, hiszen ő a Magyar Szolár Szövetség elnöke.

Kecskemét sem ússza meg a füstmentes csattogást, ami a pneumobilok versenyét tipikusan jellemzi. Szombaton az alföldi nagyvárosban mutatják be látványos formában innovatív fejlesztéseiket a hazai intézmények mérnökhallgatói.

Gazdaság

A migránskérdés annyira napirenden van, hogy a járműipar mellett az általános gazdasági relációkban is megjelent a téma. Kiderítettük, hogy a politikai szólamok ellenére igenis befogadó ország vagyunk, minden más országnál szívesebben alkalmazunk ugyanis külföldieket vállalatainknál.

Júliusban a kivitel euróban számolt értéke 5,4, az importé 2,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi mérlegtöbblet 674 millió euró volt, 236 millióval több a tavaly júliusinál.

Eközben 3-4 százalékkal nőtt az ipari termelés. A volumene ekkora mértékben haladta meg júliusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal.

Kiemelt Partnereink