Elemzések Ez volt a 33. hét lényege a járműiparban

Ez volt a 33. hét lényege a járműiparban

autopro.hu | 2015.08.14 16:25

Ez volt a 33. hét lényege a járműiparban

Új Suzuki és Audi modell érkezik, a Jaguar gyára nem hozzánk érkezik. Az NI bearanyozódott, az ekáer változik, a Google kínosat bakizott. A Debreceni Egyetem autógyártásba foghat, készül a magyar mozgásérzékelős ruha.

Hirdetés

Gyártók

Erősen indult a hét, hiszen a Suzuki bejelentette, új szériamodellt küldenek rövidesen a piacra. A Frankfurti Nemzetközi Autószalonon szeptember közepén debütáló, az újraélesztett Baleno nevet viselő crossover ügyében kerestük az esztergomi gyárat, de nem derült ki, vajon van-e hazai termelési vonatkozása az új autó megjelenésének.

Nem túl bőbeszédű Suzuki új modelljének egyetlen hivatalos gyári fotója

Még erősebben folytatódtak az egyébként tipikusan unalmasnak ígérkező forró nyári napok, hiszen a szlovák miniszterelnök bejelentése nyomán eldőlt, hogy északi szomszédunknál épít gyárat a Jaguar Land Rover. A beruházást nem csupán mi, hanem például a lengyelek is szevíesen megszerezték volna, jó esélyük is volt rá, ám az utolsó körben kiszálltak a licitből. Gazdasági miniszterük nem is rejtette véka alá az indokot. A JLR vezére ugyancsak megszólat az ügyben.

Majdnem ugyanolyan kép, csak más a kategória, és ez nem is gyári fotó, csupán feltételezett grafika az új négykarikásról

Az Audi szintén készül Frankfurtra, olyannyira, hogy egyenesen a Tesla Model X riválisát fogják leleplezni. A várhatóan Q6 nevet megkapó koncepció teljesen elektromos hajtást kap, az igazi nóvum a több mint félezer kilométeres hatótáv.

Beszállítók

Visszatekintő írásokat is közöltünk: a Bosch budapesti fejlesztési komplexumának teljes átadásáról videós és fotós helyszíni tudósítás formájában számoltunk be, valamint a Borgwarner oroszlányi erő-egyesítését is megszemléltük – mint ismert, a beszállító hazai turbókészítő gyára mellé költöztette az erőátviteli üzemét is.

Elismerést kapott a National Instruments debreceni gyára, pontosabban az amerikai cég hazai leányvállalata által kialakított Science Park épületének energiahatékonyságát díjazta az Amerikai Zöld Építészeti Tanács.

Jó hírt hoztunk az Allison háza tájáról is, hiszen olaszországi szolgáltatók is a hazai gyáregységgel rendelkező cég strapabíró váltóit alkalmazzák járműveikben.

Szolgáltatók

Élénkül hazánkban az autókölcsönzés, elsősorban a külföldiek pörgetik a piacot, de a belföldi ügyfelek száma is növekszik. Érzi ezt az AAA Auto is, hiszen tovább terjeszkednek országunkban: három újabb telehelyet nyitnak.

Az ekáer nem gránitszilárdságú képződmény – már megint fejleszteni kénytelenek egyes érintett vállalkozások.

Oktatás

Többször írtunk már a Debreceni Egyetem által fejlesztett elektromos kukásautóról. Most, a projekt lázárulásakor arról beszélgettünk Husi Gézával, hogy milyen perspektívák adódnak a felsőoktatási-ipari együttműködést illetően. Meglepő választ adott, itt lehet elolvasni.

Ezen a héten zajlik Brazíliában a szakmák olimpiája. A Worldskills rendezvényen 14 fiatal képviseli hazánkat, a helyszínen nyilatkoztak a szakképzés jövőjéről a sajtónak szakmai és politikai vezetők is.

Gazdaság

A globális pénzügyi terepet Kína tevékenysége tematizálta a héten. Előbb arról szóltak a hírek, hogy egyre több közgazdász szerint bőszen kozmetikázzák az ázsiaiak a gazdasági mutatóikat. Majd a Kínai Központi Bank legális, ritkán látott kozmetikázásba fogott, ugyanis akkorát gyengítettek a jüanon, mint két évtizede soha: 1,9 százalékos leértékelést hajtottak végre. Rögtön megígérték a döntéshozók, hogy csak egyszeri lépésnek szánják a jelentős beavatkozást, ám másnap, majd harmadnap is bátor mozdulattal belenyúltak az egyébként konszolidáltan, a piaci folyamatoktól függetlenített árfolyammozgásba.

Hazai vizekre evezve elmondható, hogy júliusban a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva pedig átlagosan nem változtak.

Míg az infláció kvázi stagnált, az export igencsak belendült: a külkereskedelmi forgalom euróban számolt értéke 13,4, az importé 8,9 százalékkal nőtt júniusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva, míg az előző hónapban a kivitel értéke mindössze 2,3 százalékkal nőtt, az import pedig 0,9 százalékkal csökkent.

Júniusban 11 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított érték 6 százalékos emelkedést jelez, mivel idén kettővel több munkanap volt, mint tavaly júniusban.

Idén 3 százalék körüli GDP-növekedést várnak a makrogazdasági elemzők a második negyedévi előzetes adat ismeretében.

A végére hagytuk a krémet…

A múlt hét utolsó napján érkezett a hír, hogy Warren Buffet akkora őrületes mennyiségű pénzt fektet be a járműiparba, amennyit egyszerre talán még soha nem invesztált egyazon mozdulattal. Izgalmas történet kerekedhet belőle, tudhat valamit a mágnás...

Mozgásérzékelős ruhát fejleszt egy győri vállalkozás, amellyel az ipari ergonómiát, főleg a gyártósori munka komfortját növelnék. A tesztelésbe a helyi egyetem és az Audi magyar gyára is bekapcsolódhat.

Amatőr hibát vétettek a profik

A Google pedig kétszeresen felhívta magára a világ figyelmét ezekben a napokban. Elsőként azzal, hogy új anyacégbe ültek át az önjáró autót is fejlesztő cég vezérei, egyúttal átszervezték a találmányaikhoz kötődő cégek struktúráját. Rögtön ezután az is kiderült, hogy jelentős öngólt rúgtak, mivel olyan nevet választottak – Alphabet –, amelyet számos cég használ világszerte. Így például a BMW flottaszolgáltatása is ilyen logó alatt fut, a bajorok birtokolják az alphabet.com nevet, nem is akarnak megválni tőle. Kínos baki, de kiheverhető.

Kiemelt Partnereink