Elemzések Ez történt a 44. héten a magyar járműiparban

Ez történt a 44. héten a magyar járműiparban

autopro.hu | 2015.11.02 07:12

Ez történt a 44. héten a magyar járműiparban

Versenyeztek a mérnökhallgatók, ünnepelt a szakma. Új vezető érkezik a hazai Mercedes-Benz autógyár élére, fejlesztett a Graboplast, Győr járműipari szuperváros lenne, Kecskemét egyetemet kap.

Hirdetés

Gyártók

Christian Wolff lesz a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. gyárigazgatója 2016. január 1-jétől. Elődje, Thomas Geier 2014 májusa óta állt a Kecskeméti Mercedes-Benz gyár élén, jövőre a sindelfingeni gyárban folytatja munkáját, ahol az E-osztály 2016-ban induló új modelljének összeszerelő üzeméért lesz felelős.

Az Audi hazai munkavállalóit is megnyugtathatja Thomas Sigi nyilatkozata: a négykarikás vállalat személyügyekért felelős vezetője közölte, hogy nem terveznek elbocsátásokat, sőt, folytatják új munkatársak felvételét.

A győri autógyár látogatóinak száma átlépte az 50 ezres küszöböt. A jubileumi érdeklődő egy 13 éves, pályaválasztásra készülő fiatal volt. Évente több mint 15 ezer vendéget fogad az Audi Hungaria.

Kecskemétre visszatérve: az Automotive Hungary kiállításról és a TechTogetherről is kérdeztük a Mercedes-Benz hazai gyárának kommunikációs és vállalati kapcsolatokért felelős vezetőjét, Benyó Zsuzsannát.

Beszállítók

A személyautó visszapillantó tükörrendszereket gyártó SMR-csoport magyarországi vállalata stratégiai megállapodást kötött a magyar kormánnyal.

A magyar autógyártók igényének jelentős részét kielégítő alvázvédő bevonatot fejlesztett ki a Graboplast, a termékből évente 4 ezer tonnát képesek előállítani a vállalat győri gyáregységében.

A kecskeméti SOS gyermekfalu gyerekeinek teszi szebbé a karácsonyt a Knorr-Bremse idén. Az állami gondoskodásban élő közel 200 gyermek karácsonyi ajándékát támogatja a vállalat adományával.

Szolgáltatók, Automotive Hungary

Megjelent A magyar járműgyártás nagykönyvének 2015-ös kiadása. A kötet bemutatóját az Automotive Hungary szakkiállításon tartotta az Autopro.hu szakportál kiadója.

Képes beszámolót közöltünk a magyar járműipar fesztiváljáról: október 28-30. között ugyanis ismét egy helyre gyűlt a hazai iparágból mindenki, aki számít, gyárt, beszállít, oktat, szervez, szolgáltat. A helyszínen Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület főtitkára nyilatkozott szakportálunknak.

Közel egy éve, 2014 novemberében indult el a BMW i almárka értékesítése Magyarországon. Az elmúlt 11 hónapban közel 50 BMW i modellt adtak át magyar ügyfeleknek, s folyamatosan bővül a BMW i partnerek száma Magyarországon.

Az Automotive Hungary Járműipari szakkiállításon értük el a QSR24h Hungary Kft. ügyvezetőjét, aki elmondta: friss cégként szeretnék bemutatni, mennyit fejlődtek egy év alatt.

Győr járműipari "szupervárossá" válna: a régió gazdasági versenyképességét erősítő európai uniós program zárult le a napokban. A Széchenyi István Egyetem és az önkormányzat konzorciuma mintegy 641 millió forintot fordított a projekt megvalósulására.

Oktatás, Techtogether

A fővárosi BME FRT versenyautó-építő csapat győzelmével zárult az idei Techtogether Automotive Hungary, a magyar mérnökhallgatók versenye. A második helyre az Óbudai Egyetem csapata futott be, a bronzérmet a győri Arrabona Racing Team szerezte meg. A rendezvényről sok képet közöltünk ebben a cikkünkben.

Egyetemi kampusz épül Kecskeméten. Balog Zoltán miniszter és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke helyezte el a mintegy 30 ezer négyzetméter alapterületű, 1500 hallgatót befogadó, 6 épületből álló oktatási központ alapkövét. Az új intézmény a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola integrációjával jön létre.

A jövő versenyképességének feltétele a szakképzés és a felsőoktatás átjárhatósága, a kettő összekötése - erről beszélt Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Milliókat oszt szét magyar egyetemek közt a Siemens: korszerű automatizálási, hajtástechnikai termékekkel és fejlesztő szoftverekkel támogatja négy hazai felsőoktatási intézmény laborjait a vállalat.

Gazdaság

Az ipari termelői árak 1,5 százalékkal alacsonyabbak voltak szeptemberben, mint egy évvel korábban, ezen belül a belföldi értékesítés árai 3,7 százalékkal, az exportértékesítésé 0,2 százalékkal csökkentek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink