Elemzések Ez történt a 32. héten a magyar járműiparban

Ez történt a 32. héten a magyar járműiparban

autopro.hu | 2015.08.07 15:14

Ez történt a 32. héten a magyar járműiparban

A beszállítók hete volt: 30 milliárdos beruházás jön Kecskemétre, a Bosch átadta fejlesztési központját, a Knorr-Bremse 20 éve kutat és fejleszt nálunk. Olasz versenyre készülnek a KEFO járműépítő fiataljai, a hazai fizetési térképet is megrajzoltuk.

Hirdetés

Gyártók

Mintegy 20 milliárd forintos osztalékot vett fel tavalyi profitként a kecskeméti Mercedes-gyárat működtető társaság, amelyet teljes egészében hazaküldött anyavállalatának.

A riválisok össze is tudnak fogni, ha úgy hozza az élet

A többi német riválissal összefogva ugyanők vették meg a Nokia Here térképszolgáltatását. Az Audi, BMW, Mercedes trió 2,8 milliárd eurót fizetett a finneknek a járműipar kincses térképéért.

Jó idényt zárt a Suzuki hazánkban, főleg a magáneladások terén van oka büszkeségre a japán gyártónak.

Növelte exportját a Rába, emellett a hitelállományát is jelentősen lefaragta a győri székhelyű holding.

Beszállítók

30 milliárdos beruházás révén 400-500 főt foglalkoztató lökhárítógyárat épít az indiai Samvardhana Motherson Group Kecskeméten.

Nagy járműipari fejlesztés kezdetét ünnepli Kecskemét

A Bosch megnyitotta kibővített budapesti fejlesztési központját, amely a cégcsoport második legnagyobb európai autóipari fejlesztési létesítménye. Eddig 32 milliárd forintot fordított erre a fejlesztéséra a vállalat magyarországi csoportja.

Automatizálás áll a kibővített Bosch-központ fókuszában

A Knorr-Bremse immár 20 esztendeje kutat és fejleszt Magyarországon, a domináns járműipari beszállító meg is ünnepelte a kerek évfordulót.

376 millió forintos költséggel új üzemcsarnokot épít Lentiben az olaj- és gázipari szerelvényeket gyártó Log Valve társaság.

Szolgáltatók

350 millió forintos fejlesztésből megújult Gyöngyösön és környékén a helyközi tömegközlekedési infrastruktúra, korszerű forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszert is kialakított a Közép-kelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.

Jelentősen, 14,4 százalékkal nőtt éves viszonylatban az új személygépjárművek értékesítése hazánkban – főként a céges vásárlások miatt pörög ez a piaci szegmens.

Techtogether, oktatás

Ellátogattunk a Kefo Motorsport új versenyautójának kecskeméti bemutatójára. Kiderült, a kecskemétiek idén először a hazai versenyen nem, de az olaszországi futamon elindulnak.

Szakképzési centrumot alapítottak Szekszárdon – több ilyen központot is létrehoz a kormányzat, amelyekbe összevonják a régiók szakképző intézményeit.

A Techtogether blogban bemutattunk egy egyszerű álláshirdetést, illetve a véleményvihart, amit a mérnöki pozíció körüli korlátolt gondolkodásmód kavart.

Gazdaság

Adatokban gazdag elemzést tettünk közzé arra vonatkozóan, hogy melyik magyarországi régióban, milyen pozícióban, melyik szakmát mekkora fizetéssel díjazzák.

Az ipari termelés volumene 11,0 százalékkal haladta meg júniusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 6,0 százalékos növekedést jelez. Továbbra is leginkább a járműipar ad vitalitást a hazai gazdaságnak. Az elemzők ennek nyomán derűlátóak a közeljövőt illetően.

A térképen jelölt településeken kedvezményesen lehet vállalkozni

A szabad vállalkozási zóna (SZVZ) nem túl ismert fogalom volt eddig hazánkban, ám a kormány tett róla, hogy vonzóvá tegye a koncepciót, egyúttal belenyúljon a munkaerő-piaci folyamatokba. Mi pedig tettünk róla, hogy olvasóink képbe kerüljenek a témát illetően.

A kivitel euróban számolt értéke 2,3 százalékkal nőtt, a behozatalé 0,9 százalékkal csökkent májusban az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi többlet 507 millió euró volt, 225 millióval haladta meg a tavaly májusit.

308-as kezdőértékről szerény erősödés után 311-ig gyengült a forint euróval szembeni árfolyama a héten. Érdemes megjegyzeni, hogy ugyanezen időszakban visszaesett a dollár erősödési lendülete, míg a frank ugyancsak öthavi mélypontot ért el.

Kiemelt Partnereink