Elemzések Ez történt a 28. héten a magyar járműiparban

Ez történt a 28. héten a magyar járműiparban

autopro.hu | 2015.07.10 16:06

Ez történt a 28. héten a magyar járműiparban

Távozik a győri autógyár vezetője, munkatársakat keres az NNG és a Nemak is. Superb kombit és Tourant teszteltünk, kiveséztük a görög válság járműipari hatásait. Interjút közöltünk az Alstom és az Aventics hazai vezetőjével is.

Hirdetés

Gyártók

Thomas Faustmann búcsúzik Győrtől

A hét utolsó munkanapjára jutott az időszak legütősebb, a maga nemében fordulatos híre: távozik a győri autógyár éléről Thomas Faustmann. A helyét október 1-től az ingolstadti gyár vezetője, Peter Kössler veszi át, akinek a helyére a neckarsulmi gyár vezetője kerül. Utóbbi személyt pedig a leköszönő győri ügyvezető váltja, vagyis rotálnak egyet a négykarikások. Ezzel viszont véget ért egy sikerekkel tarktott korszak az Audi Hungaria életében.

Peter Kössler lesz hamarosan a hazai járműipar egyik főszereplője

Autótesztjeink sorát a beltér-bajnok Škoda Octavia Superbbel folytattuk. Mit ne mondjunk: a zászlóshajó teljes rakodási térfogata közel 2000 liter, és bőven pakoltak még érdekességet az autóba a mérnökök.

A miénk-itt-a-tér koncepció mentén az új Volkswagen Tourant is meghajtottuk. Tapasztalatainkról ebben a cikkben számoltunk be.

Az Alstom vezérigazgatójával arról beszélgettünk, hogy miért érné meg inkább új metrókocsikat vásárolni Budapestnek, mint a meglévőket felújítani.

Beszállítók

Az NNG felavatta szegedi fejlesztőközpontját. Az irodában jelenleg közel 30-an dolgoznak, de hónapokon belül 50-ig tervezik emelni a létszámot, hosszú távon pedig 200 munkatárs felvétele a cél.

Oktatási, kutatási és pályázati együttműködésről kötött stratégiai megállapodást a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a mérés- és irányítás automatizálás területén piacvezető National Instruments Corporation debreceni leányvállalata, az NI Hungary Kft.

Major Hédi, Nemak

Hatalmas munkatársi fejlesztésbe fog a győri Nemak. Ezzel kapcsolatban Major Hédivel, a vállalat emberi erőforrásért és kommunikációért felelős vezetőjével beszélgettünk.

Az egri Aventics vezetőjével a pneumatikus rendszerekben rejlő potenciálról, a piac növekedési lehetőségeiről beszélgettünk.

Szolgáltatók

A komáromi ipari park új területeinek feltárására közel 600 millió forintos közműfejlesztést végzett el az önkormányzat. Így még több vállalkozást tud befogadni a stratégiai helyszínen elterülő létesítmény.

Van új az ekáer Napja alatt: a rendszer indulásakor még nem volt baja a kormányzatnak az ekaer.hu oldallal, sőt, a nem hivatalos, megtévesztő portál logóját maguk is használták. Mostanra kellemetlen lett a baráti összeborulás.

Wáberer György érzékletes példával szemléltette a fuvarozó szakma munkaerőhiányát: szerinte egy autógyárra való sofőr hiányzik Magyarországon.

Az üzleti intelligencia mérhető versenyelőnyt biztosít. Ennek aktualitásairól kérdeztünk egy indiai business intelligence szakértőt, aki bepillantást nyújtott a vállalati analitika új kihívásaiba is.

Gazdaság

Heti nagyelemzésünkben annak jártunk utána, vajon megroppantja-e az európai járműipari gerincét az eszkalálódni látszó görög pénzügyi válság.

A jelek szerint a magyar külkereskedelem továbbra is magas szinten teljesít, a bővülés dinamikája hosszabb távon az exportkapacitások alakulásán múlik majd az elemzők szerint. Természetes az autóipar diktálja a tempót ezen a téren is.

Kimondottan optimisták a kkv szektor tagjai: a kisebb vállalkozások kétharmada növekedésre számít 1-3 éves távlatban.

EUR/HUF árfolyamváltozás a 28. héten

A forint alapvetően gyengülő tendenciát mutatott az elmúlt időszakban, ám a hét utolsó munkanapján, alighanem a szakmai körökben máris görög pálfordulásnak nevezett események hatására meglepő erősödésbe fordult hazánk fizetőeszköze.

Kiemelt Partnereink