Elemzések Ez történt a 27. héten a járműiparban

Ez történt a 27. héten a járműiparban

Pardavi Mariann | 2015.07.03 13:40

Ez történt a 27. héten a járműiparban

Míg Európa a vasárnapi görög szavazástól hangos, addig hazánkban is zajlottak az események. Nézzük, mi történt a 27. héten!

Hirdetés

Az egész világ feszült figyelemmel lesi, hová teszik az x-et a görögök a népszavazáson, amelyen a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról döntenek. Londoni pénzügyi elemzők szerint egyébként a júniusi gyáripari beszerzésimenedzser-indexek (BMI) arra vallanak, hogy a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozóipara nem vesz tudomást az eszkalálódó görög adósságválságról.

Nem mi fogunk ilyen modellt gyártani

Legyünk túl a legrosszabbon először: Magyarország helyett Ausztriát választotta a Jaguar Land Rover. Ugyan sokáig úgy volt, a Jaguar Land Rover terjeszkedése hazánk felé veszi az irányt, Debrecen, Zalaegerszeg, Szombathely és a győri régió is felmerült lehetséges helyszínként. Az indiai Tata tulajdonában álló brit gyártó azonban július 3-án bejelentette, hogy aláírta a szerződést több modelljének ausztriai gyártásáról a Magna Steyr vállalattal.

Ezzel szemben a héten olyan hírek is szárnyra keltek, miszerint Magyarországra is jöhet a Goodyear új gyára. A közlemény szerint miután bezárja angliai és egyik németországi gyárát az amerikai abroncsgyártó, a termelést az európai, közel-keleti és afrikai régió meglévő gyáraiba viszik át.

Hétfőn kétmillió eurós, öt évre szóló, futóművek szállítására vonatkozó megállapodást írt alá a Rába egy európai prémium kategóriás járműgyártóval. A vállalat nevét ugyan nem hozták nyilvánosságra, azonban a közleményből annyi kiderül, hogy a két társaság közötti együttműködés több évre nyúlik vissza. A Rába Járműipari Holding Nyrt. 2007-ben szállított először alkatrészeket a partnervállalat felső kategóriás nehézgépjárműveihez.

Rosenberger Magyarország ötezer négyzetméteres üzemcsarnokot, és új, korszerű gépeket állít üzembe a fejlesztés révén.

Szintén hétfőre jutott a Rosenberger bejelentése is: azt közölte a az adatátviteli csatlakozókat és kábeleket gyártó német cég magyarországi leányvállalata, hogy 3,5 milliárd forint értékben bővíti gyártókapacitását. A fejlesztéssel 250 új munkahely jön létre a jászárokszállási üzemben.

Hasonló nagyszabású bejelentést tett a veszprémi Valeo is. A 2,5 milliárd forintos fejlesztésből 625 millió forint uniós támogatás 1,8 milliárd pedig saját forrásból származik, melynek köszönhetően 25 új munkahely létesül. Kilenc új gyártósoron új elektromos vezérlőegységeket, kormánykapcsolókat, korszerű indítókulcsot gyártanak, illetve a hibridautók feltöltő rendszerének gyártása is megkezdődött, a dolgozók létszáma pedig 1500 fölé emelkedett.

Ők lettek az Audi legjobbjai

Ezen a héten számoltunk be arról, hogy az Audi Hungaria félezer gyakornoknál tart, ami a vállalat életében rekordnak számít. Pár nappal később szintén ünnepelnivaló akadt a gyárban: 105 szakmunkástanuló fejezte be június 30-án képzési idejét és kezdi meg hamarosan karrierjét a négykarikás gyárban. A 11 oktatott szakma legjobbjai kitüntetésben is részesültek.

Közleményében közölte a Knorr-Bremse, hogy a jövőben növekedését biztosító fő tevékenységeként a fejlesztésre, a projektmenedzsmentre és értékesítésre, illetve a világszinten működő vállalatcsoport adminisztrációjára összpontosít. Ennek megfelelően a cégcsoport életében nagyobb szerepet kap a későbbiekben Magyarország.

Dolgoznak Egerben

A hétre képes beszámoló is jutott az egri Aventicsból. A pneumatika gyár 1967-ben még Finomszerelvénygyárként termelt. Előbb a Mecman, majd a Mannesmann Rexroth, később a Bosch tapasztalati és innovatív tudásából táplálkoztak, egy éve önállóan, függetlenként termelnek.

Termelés még nincs, de a képzés már zajlik Gyöngyöshalászon: az Apollo Tyres abroncsgyártó elindította annak a 70 frissen végzett technikusnak a képzését, akikkel az év elején kötött ösztöndíjszerződést. Ők július elsején kezdték meg az elméleti képzést, amelyet ősszel az Apollo Tyres indiai és hollandiai gyárában eltöltött 10 hetes gyakorlat követ majd.

A General Electric is a képzésekre koncentrált ebben az időszakban: a GE regionális ösztöndíj programja keretében, amely immár 13 éve működik Magyarországon, idén is öt magyarországi egyetem hallgatója kapta meg azt a lehetőséget, hogy a kétéves képzés során betekintést kapjon a GE regionális működésébe.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink