Elemzések Ez történt a 26. héten a járműiparban

Ez történt a 26. héten a járműiparban

Biró Csongor | 2015.06.26 16:30

Ez történt a 26. héten a járműiparban

Miközben egész Európa a brüsszeli csúcsra, Görögországra és a határainkat is elözönlő menekültekre figyel, addig Magyarországon nem lankad az autóipar. Számos új beruházást kezdtek meg vagy jelentettek be a héten, a forint ingadozott, a foglalkoztatás javult. Nézzük, mi történt az év 26. hetében.

Hirdetés

Nagyvállalatok

Újabb százmilliárdokat invesztál győri gyárába az Audi: bővül a motorfejlesztő központ, megduplázzák a logisztikai központ területét, de új modell érkezése nincs napirenden. A győri nagyvállalattal kapcsolatos további hír, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és az Audi Hungaria olyan megállapodást kötött, amelynek mentén a tudomány fellegvára és az autógyár az alapkutatástól az innovációig együttműködik az új járműtechnológiák fejlesztésében.

Történetének egyik legnagyobb fejlesztését kezdi el a Continental Makón. A vállalatnál az autóipar számára elengedhetetlen gumialkatrészek mellett műanyag hűtő- és fűtőcsövek, valamint gyorscsatlakozók gyártása zajlik. A makói és a váci üzem együttesen naponta 100 000 szerelt terméket gyárt, azaz minden nap minden másodpercében kettőt. A ContiTech Fluid 1995-ös alapítása óta folyamatosan fejleszti gyártóbázisát, munkavállalói létszámát egyaránt. A makói és váci üzem immár közel 3000 munkatársat foglalkoztat és összesen több mint 35 000 négyzetméteren folyik a termelés. A cég folyamatosan jó eredményeket produkál, termékei rendkívül sikeresek a világpiacon, ezért további magyarországi fejlesztések mellett döntött a divízió vezetősége. Az idén nyáron megkezdődő beruházás összértéke közel 12 millió euró, melyet a kormánnyal kötött stratégiai megállapodásnak köszönhetően 50 százalékos állami támogatással valósít meg a ContiTech Fluid.

Képes beszámolónkban a szentgotthárdi motorok szerelősorán és blokksorán dolgozók munkájába pillantunk bele. Segítségünkre vannak az Opel-gyár részlegvezetői.

Szombathely egyik legnagyobb munkáltatója június 23-án 15. alkalommal adta át leghűségesebb munkatársainak járó elismeréseket. Az Epcos 1950 dolgozójának több mint 10 százaléka 10, 15, 20 éve erősíti a TDK csoporthoz tartozó vállalat csapatát. Az Epcosnál hagyomány, hogy minden évben méltatja a legjobb teljesítményt nyújtó, valamint leghűségesebb munkatársait.

A veszprémi Valeo autóipari vállalat új termékek gyártásába kezdett, a 2,5 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 25 új munkahely létesült; a beruházást június 26-án adtak át a cég telephelyén.

Kihirdette a 6+15 villamos motorvonat beszerzésre kiírt nyílt közbeszerzési eljárás eredményét a MÁV-Start Zrt., a nyertes az összességében legelőnyösebb ajánlatot adó Stadler Bussnang AG lett.

Az új, hatajtós Mini bemutatóján megkérdeztük Peter Schwarzenbauert, a BMW igazgatóságának tagját, aki a Mini, a BMW motorkerékpárok és a Rolls-Royce márkákért felel, hogy tervezik-e a közeljövőben újabb gyártó, vagy összeszerelő telephely létesítését. A vállalatvezető elmondta, hogy jelenleg a már meglévő kapacitások gazdaságos kihasználása a cél, így az oxfordi, a hollandiai és az ausztriai gyáron kívül nem terveznek újat.

Kkv-k

Technológiafejlesztő beruházással százhúsz új munkahelyet teremt a jászberényi műanyagfeldolgozó, szerszámkészítő, akkumulátor- és vakolatgyártó, Jász-Plasztik Kft. A beruházás során beszerzett berendezések összértéke közel kétmilliárd forint, amelyhez a GINOP 30 százalékkal, mintegy 600 millió forinttal járult hozzá.

Huszonöt új munkahelyet teremtett az egyebek mellett fuvarozással, szállítmányozással, logisztikával és vámügyintézéssel foglalkozó BI-KA Logisztika Kft.

Június közepén, a GACS Expo keretein belül a Tier 1, 2 és 3 szinten működő autóipari beszállítók mutatták be legújabb termékeiket és technológiákat, több magyar vállalat is jelen volt. A vásáron 25 országból 300 kiállító vállalat vett részt, a főbb termékkörök közt szerepelt többek között a fékek, szenzorok, csillapítók, gumi- és fémipari termékek, akkumlátorok, kapcsolók, ülések, elektronikai eszközök és műanyag termékek gyártása - közölte beszámolójában a HIPA.

Nagy lendülettel kezdett bele hazai beszállítói kapcsolatok kiépítésébe a Snoeks Automotive, Európa meghatározó kishaszongépjármű-gyártóinak kizárólagos partnere.

Új részleget nyit a logisztikával foglalkozó német Hellmann cég szeptemberben Pécsett. A társaság a működéséhez a belvárosban bérel ingatlant és első körben 100, később további 100 ember foglalkoztatását tervezi.

Arcok

Szentgotthárdon elkészült a nyolcmilliomodik magyar motor, minden tizedik Opelben magyar szív dobog. Kenyeres Gyulát, a Flex gyár vezetőjét a jövőről is faggattuk.

Gyorsforgalmi út és hajókikötő terve mellett újabb 300 hektárnyi ipari terület kialakításáról vallott Szalay Ferenc polgármester, aki kitért a vasúti kocsik helyi gyártására is.

Techtogether

Nagyobb hangsúly kerül a járműipari képzőhelyekre, több figyelem jut a vállalati kapcsolatokra. Megszűnnek a főiskolák, ahol kell, lesz helyben képzés, az alkalmazható tudomány külön prioritást kap. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár szerint minden érintett elfogadta az új felsőoktatási stratégia irányait, és konszenzus van arra vonatkozóan, hogy átalakításokra van szükség. A járműipari szakemberből lett politikus a rendszerszintű változások terén két fontos leendő intézménytípust nevesített, ezek a közösségi felsőoktatási központok, valamint az alkalmazott tudományok egyetemei.

Jelenleg rekordszámú, 500 gyakornok tölti egy időben gyakornoki idejét a négy karikás vállalatnál. A program bevezetése óta folyamatosan nő a győri vállalathoz jelentkező hallgatók száma.

Kecskeméten a tervek szerint 2017-re elkészül a közgazdasági és pénzügyi szakembereket képző kar épületegyüttese, ez a Kecskeméti Főiskola egyetemmé válását készíti elő - jelentette be Varga László, az új képzést kezdeményező Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Rendszeres olvasóink gyakran olvashattak portálunkon olyan járműépítő csapatokról, akik állandó résztvevői különböző hallgatói versenyeknek. Ezúttal a Pep-Air ismerkedhetnek meg, akik újak a járműépítés területén: amennyire kevés a gyakorlati tapasztalatuk ilyen téren, legalább annyira lelkesek.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem járműépítő csapata az augusztusi Formula Studentre vadonatúj járművel indul. Ennek a munkálataiba engedtek bepillantást.

Július elsejei hatállyal Józsa János egyetemi tanárt nevezték ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektorának.

Technika

A beszállítói lánc embereket, tevékenységeket és erőforrásokat irányít és tart egyensúlyban annak érdekében, hogy a termékek eljuthassanak a vásárlókhoz. A dolgok internete (Internet of Things – IoT) lehetővé teszi, hogy nagyobb sebességgel, több információ áramolhasson a beszállítói láncon belül a jobb döntések, tervezés és kivitelezés érdekében.

Rob Rickell segítségével beszámolunk a GKN e-axle technológiájáról, amely a Porsche 918-as szupersportautóban és a BMW i8 hibrid sportautóban debütált. Ez összkerék-meghajtást tesz lehetővé, miközben a károsanyag-kibocsátást a lehető legkisebbre szorítja le. Az e-axle komponenssel szerelt járművekben a nem belsőégésű motorral hajtott tengely erőellátásáról egy elektromotor gondoskodik. Elindulásnál gyakran csak az e-axle kapcsol be, mivel az elektromotor elegendő nyomatékkal rendelkezik alacsony fordulatszámnál. Gyorsításnál pedig beindul a belsőégésű motor, csúszós úton pedig mindkét rendszer egyszerre dolgozik a lehető legjobb kezelhetőség elérésén.

A Valeo arra számít, hogy profitálhat a szenzorok, radarok és a sofőr nélküli autózáshoz szükséges technológiák terén szert tett tapasztalatából és szakértelméből. Guillaume Devauchelle, a vállalat innovációért és tudományos fejlesztésekért felelős alelnöke elmondta: az új irány „a beszállítók teljes termékskáláit megváltoztathatja.“

Termékek

Bár négy karika virít az orrán, az új Audi TT olyan izgalmas akár egy Porsche. Meghajtottuk az egyik legszebb magyart. Bevezetése után három évvel megújul a márka legkelendőbb modellje, a Peugeot 208. A Mini Clubman neve ismerősen csenghet, bár nem sokat látni belőle Magyarországon. A most bemutatott Clubman azonban egészen más, mint az előd. Hatajtós és nagyra nőtt. Már nem a prémium kisautó kategória legnagyobbja, hanem a prémium kompakt középkategória legkisebbje.

Görög adósság

Döntő fontosságú lesz az eurózóna pénzügyminisztereinek szombati tanácskozása, ahol minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy sikerüljön megállapodni Görögországgal az Athén által a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletének lehívásához szükséges reformintézkedések meghozataláról - közölte az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek csúcstalálkozóján péntek hajnalban a német kancellár. Angela Merkel ismételten megerősítette, hogy az egyeztetések jelenlegi szakaszában nincs szó adósság-elengedésről. A görög-német-uniós-világbankos huzavona jelentősen befolyásolta a héten a magyar tőzsde és a magyar fizetőeszköz alakulását, a forint főként a 309-313 forintos tartományban mozgott, péntek délelőtt 312-őn állt.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök pénteken újabb megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia köztársasági elnökkel a görög adósságválság megoldása ügyében - közölték Brüsszelben.

Minimálbér

Elhamarkodottnak tartja a jövő évi minimálbér emelésének várható, 5,5 százalékos mértékéről szóló bejelentést Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. A lehetséges mértéket Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján említette. Nem tartja szerencsésnek, hogy egy alkufolyamatban, amely még meg sem indult, bemondják a végeredményt - fogalmazott, kiemelve, hogy a munkabéreket az üzleti szférában a vállalkozók fizetik meg, ebben a szférában a kormány nem munkaadó. Az 5,5 százalékos mérték idő előtti és megfontolatlan bemondása rontja a tárgyalók pozícióját, szűkíti a felek mozgásterét.

Munkaerőpiac

Idén március-májusban 320 ezer volt a munkanélküliek száma, 37 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 1,0 százalékponttal 7,1 százalékra csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző három hónapos, február-áprilisi időszakkal összehasonlítva 18 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma és 0,4 százalékponttal javult a munkanélküliségi ráta. A munkanélküliek aránya legutóbb tavaly ősszel volt ilyen alacsony, augusztus és október között.

Kiemelt Partnereink