Elemzések Ennyit kerestek a magyar mérnökök 2016-ban – pontos számokkal

Ennyit kerestek a magyar mérnökök 2016-ban – pontos számokkal

Pardavi Mariann | 2017.01.11 10:33

Ennyit kerestek a magyar mérnökök 2016-ban – pontos számokkal

A Hays Hungary bruttó havi átlagfizetésre vonatkozó információi alapján bemutatjuk, hogy tavaly mekkora havi fizetéssel szerződtettek egy pályakezdő mérnököt, milyen összeggel gazdálkodhat egy tapasztalt mérnök nagyságrendileg, illetve mennyi a fizetése egy középvezető mérnöknek Magyarországon.

Hirdetés

2015-ös cikkünkben arra mutattunk rá, hogy a régióban a magyar mérnökök fizetése nemhogy nem marad le a cseh és lengyel kollégáikhoz képest, hanem jellemzően a hazai bérek a legmagasabbak. A magyar pályakezdők jellemzően 300-350 ezer forint bruttó bérrel számolhattak havonta. A kutatás-fejlesztés területén dolgozó mérnökök kerestek hazánkban a legjobban. Lengyelországban a pályakezdők átszámítva legalább 255 ezer és 300 ezer forintra számíthattak havonta, míg Csehországban a legjobb pozícióból a projektmérnökök indultak: ők legalább 350 ezer forintnak megfelelő havi átlagfizetéssel számolhattak. Hasonlóan verték a mezőnyt a magyar 3-5 év gyakorlattal rendelkező mérnökök béreinek alsó határai is: a cseh és lengyel szakemberek – területtől függő – 350-475 ezer forintnyi összegét. A hazai gyártó- és folyamatmérnökök havi 450 ezer forinttal matekozhattak, a projektmérnökök félmillióval. Amíg itthon a középvezetőknek 600-800 ezer forinttól indult a fizetésük, míg a cseh és lengyel kollégáiknál 354-655 ezer forint volt átlagosan.

Nézzük a 2016-os számokat! A magyar pályakezdő mérnökök 300-500 ezer forint bérrel számolhatnak havonta, a pontos összeg attól függ, milyen területen szereztek ismereteket: fizetések tekintetében a minőségügyi mérnökök a sereghajtók, a tesztmérnökök pedig a legjobban keresők élén állnak. Ezek kiugró értékek, általánosságban az mondható el, hogy kezdőként 378 ezer forintról állapodhatnak meg a frissdiplomások munkáltatójukkal.

A munkatapasztalat jelentősen dob a béreken: a fent említett adatpár 420-750 ezer forintra nő, az átlagfizetés pedig 550 ezer forintra. Hároméves tapasztalattal a projekt- és tesztmérnökök takarója a leghosszabb, ők nyújtózkodhatnak a leginkább.

Vezetőként és ötéves tapasztalattal a számok nagyot emelkednek: a legtöbbel gazdálkodó mérnök akár egymillió forintos fizetéssel is számolhat, de a kevésbé jól keresők is legalább 550 ezer forintos összeggel kalkulálhatnak havonta. Ebben a csoportban az a jellemző, hogy 725 ezer forintos bérről állapodik meg a munkáltató és a munkaadó.

Ez utóbbi szám tízéves tapasztalattal csaknem a másfélszeresére nő: 1 140 000 forintra ugranak a számok. A legjobban kereső mérnök a gyártás területén akár kétmillió forinttal is számolhat, de a kevésbé szerencsések is legalább 800 ezer forintos bruttó bérről beszélhetnek.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink