Elemzések Bértárgyalások: ki nevet a végén? - Ez történt a 46. héten

Bértárgyalások: ki nevet a végén? - Ez történt a 46. héten

Wurmbrandt András | 2016.11.21 10:30

Bértárgyalások: ki nevet a végén?  - Ez történt a 46. héten

A Mercedes mellett az Audinál is megkezdődtek a bértárgyalások az elmúlt héten, a legfontosabb hír mégsem ez lett a négy karikás gyártóval kapcsolatban. De hogy mi is, az kiderül heti összefoglalónkból, amelyben a Suzuki is kiemelt szerepet kap.

Hirdetés

Gyártók

2018-2019 fordulójára tervezi az Audi az elektromos autók sorozatgyártásának kezdetét, s ezzel párhuzamosan indul meg az elektromos motorok előállítása a magyarországi üzemben- erről a cég ügyvezetésének elnöke beszélt a napokban. Peter Kössler jelezte: már most is Győrben készülnek a prototípusok. Mint mondta, ez a gyár látja majd el a társaságot elektromos motorokkal.

A hét elején megkezdődtek a jövő évre vonatkozó bértárgyalások a győri Audi Hungaria Motor Kft. és a mintegy hétezer tagot maga mögött tudó Audi Hungaria Független Szakszervezet között. Az AHFSZ induló ajánlatában 55 ezer forintos alapbéremelést kér minden munkatársnak 2017. január elsejétől, és ezen kívül 650 ezer forint béren kívüli juttatást.

Kétezer munkás sztrájkolna Kecskeméten. Hétfőn adott hírt a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete arról, hogy írásos megállapodást kötöttek a kecskeméti Mercedessel, melynek részeként a gyártósori munkavállalók bére 2017-ben 12 százalékkal (200 ezer forintnál kevesebb nem lehet), míg 2018-ban további 7 százalékkal emelkedik, az emelt alapbért tovább növelik a bérpótlékok. Balogh Béla, a Vasas elnöke szerint ez a megállapodás érvénytelen: az érdekvédelmi tevékenységet ugyanis a gyárban lényegesen nagyobb súllyal rendelkező tagszervezet, a Vasas is végzi, ők azonban ehhez a megállapodáshoz nem járulnak hozzá.

Az európai és az orosz piacra koncentrál a Rába - mondta Pintér István elnök-vezérigazgató a Rába Járműipari Holding Nyrt. szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta, tíz év alatt erős pozíciókat épített ki a cég az európai piacon, Oroszországban pedig megfordulni látszik a járműipari trend, egyre erősebbek a jellemzően családi kis- és középvállalkozások, ami újabb együttműködési lehetőségeket kínál. Cégnév említése nélkül jelezte, az offroad járművek piacán új oroszországi partnert talált a Rába.

Lezárult a Magyar Suzuki modernizációs programja. A fejlesztésnek köszönhetően idén a Magyar Suzuki 210 ezer kocsit gyárt, ez rekord a történetében. A csoport folytatja a 2014-ben indított márkaoffenzíva programot, amely szerint évente legalább egy új modellel rukkol elő Európában. A jövő év elején az új Ignis kompakt városi szabadidőautó érkezik a piacra.

Akár a harmincezret is elérheti a Volkswagennél megszűnő munkahelyek száma a menedzsment és az üzemi tanács megállapodása szerint. Németországban minden hetedik VW-alkalmazott elveszítheti munkáját.

Beszállítók

Újabb stratégiai partnerséget kötött a kormány. A kínai Yanfeng Automotive Interiors a hetvenegyedik vállalat, mellyel stratégiai partneri kapcsolat létesült.

Szolgáltatók

Ismét fejleszti járműparkját a GYSEV. A nyugat-magyarországi vasúttársaság ezúttal Ausztriában vásárolt, felújított kocsikkal korszerűsíti flottáját.

25 éves Magyarországon az ABB. Az évfordulót együtt ünnepelték ügyfeleikkel, ahol konferencia keretében az iparág tekintélyes hazai és külföldi előadói mutatták be napjaink vezető technológiai irányzata, az Ipar 4.0 és a dolgok internete adta lehetőségeket, különös tekintettel az automatizálásban és az energetikában rejlő fejlődési irányokra.

A szomszédban készül majd a történelmi Jaguar. Az osztrák Magna Steyr végezheti a brit márka első elektromos gépének gyártását, néhány év múlva már évi 13 ezer gép gördülhet ki a bérgyártó szerelőcsarnokaiból.

Hirdetés

Kiemelt Partnereink