Elemzések Az autóipar még mindig állásmágnes, de a szolgáltató szektor beelőzheti

Az autóipar még mindig állásmágnes, de a szolgáltató szektor beelőzheti

autopro.hu | 2016.04.07 09:04

Az autóipar még mindig állásmágnes, de a szolgáltató szektor beelőzheti

Harmadik alkalommal adták át a legvonzóbb munkahelyeknek járó díjakat. Az élen továbbra is a győri négykarikások állnak.

Hirdetés

A legnagyobb hazai foglalkoztatók közül továbbra is az Audi Hungaria és a Mercedes a két legvonzóbb vállalat: előbbinél a magyar munkavállalók 63, utóbbinál 61 százaléka dolgozna szívesen. Az megkérdezettek az erős vezetést, a pénzügyi stabilitást és képzési lehetőségeket sorolták a komolyabb vonzerők közé.

A dolgozók szerint az Audi Hungaria a hosszú távú biztonság és az igénybe vehető képzések terén emelkedik ki a munkáltatók közül, míg a Mercedes esetében a karrierépítési lehetőségek, az erős menedzsment és a stabil pénzügyi háttér a legnagyobb vonzerő. Ezen okok miatt a nők inkább az Audival, a férfiak inkább a Mercedesszel szimpatizálnak.

A harmadik helyezést a Legvonzóbb tisztán magyar tulajdonú cég elismerést kiérdemlő Szerencsejáték Zrt. szerezte meg. Saját szektorában kiemelkedő eredményéért különdíjat kapott továbbá az OTP, a MOL, a Richter Gedeon, a LEGO, a DM és a Nestlé, míg a tavalyi évhez hasonlóan ismét a TESCO nyerte el a Legismertebb munkáltató címet.

Bár az első két helyen autóipari cég végzett, a szolgáltató szektor összesített megítélése jobb: minden második magyar munkavállaló szívesen dolgozna ezen a területen. A válaszadók ezt a jobb fizetésekkel, kellemesebb munkakörnyezettel és az érdekes munkával indokolták.

A Randstad Award ugyanakkor rávilágított arra is, hogy még a legvonzóbb magyarországi vállalatoknak is erősíteniük kell a leendő munkavállalók felé mutatott összképüket. Ezt a vállalatok is érzékelik, és tisztában vannak a pozitív következményekkel: a munkavállalók 70 százaléka szerint a vállalatok komoly munkaerőhiánnyal fognak szembenézni 2016-ban, ráadásul ez a jelenség a versenyszféra minden területét érinti. Ugyanakkor az erős munkáltatói márkával rendelkező cégek 46 százalékkal kevesebbet költenek toborzás-kiválasztásra, valamint esetükben 28 százalékkal alacsonyabb a fluktuáció, mint más vállalatoknál.

A győri vállalat a legvonzóbb munkáltató

A legvonzóbb munkáltatók Magyarországon 2016-ban a díjazás alapján:
1. Audi Hungaria
2. Mercedes-Benz
3. Szerencsejáték Zrt.
4. LEGO
5. IBM
6. Samsung Electronics
7. Bosch
8. IT Services
9. GE General Electric
10. Siemens

Kiemelt Partnereink