Elemzések A szökőnap miatt vett nagy lendületet az ipari export

A szökőnap miatt vett nagy lendületet az ipari export

MTI | 2016.04.13 13:02

A szökőnap miatt vett nagy lendületet az ipari export

Februárban az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ám árnyalja a képet, hogy idén egy nappal többet dolgoztunk.

Hirdetés

A munkanaphatással kiigazított termelési adat a szökőnap hatása miatt kisebb, 1,8 százalékos növekedést mutat. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal csökkent az ipari kibocsátás - jelentette a KSH.

Az exporteladások 8,5 százalékkal nőttek a januári 1,0 százalékos szerény emelkedés után, a feldolgozóipari export volumene 9,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A januári visszaesés után 6,1 százalékkal nőtt a járműipari export. A számítástechnikai és elektronikai termékek kivitele 20,8, a villamos berendezéseké 16,9 százalékkal haladta meg a tavaly februárit. Az élelmiszeripari export éves növekedési üteme a januári 2,2 százalékról 7,8 százalékosra gyorsult, a gumi-és műanyagipari kivitel 13,4 százalékkal haladta meg a tavaly februárit.

A feldolgozóipar belföldi értékesítése a januári 1,9 százalékos visszaesés után 8,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A gépi berendezések eladása 20, a villamos berendezéseké 22,4, a számítástechnikai alágazat belföldi értékesítése 19,3 százalékkal, az élelmiszereké 8,9 százalékkal nőtt.

Kiemelt Partnereink